Szabadulnának a zöldségtől a termelők

A magas energiaárak miatt minél előbb piacra vinnék portékájukat a hazai zöldségtermesztők, sokan attól félnek ugyanis, hogy a megnövekedett tárolási költségeket nem tudják majd érvényesíteni az árakban – írta a Vg.hu. Az év végére eltűnhetnek a kínálatból a hazai gyökérzöldségek, a hagyma és a burgonya is.

Magyar Nemzet
2022. 11. 05. 6:52
null
Makó, 2018. szeptember 4. Zsákos, szállításra csomagolt fokhagymát pakol egy dolgozó a Horizon Trade Invest Kft. makói telephelyén 2018. szeptember 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az idei extrém időjárás miatt az átlagosnál kisebb vöröshagyma-, illetve fokhagymatermés várható Magyarországon és az egész Európai Unióban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz döntés előtt állnak a hazai kertészetek. A magas energiaárak miatt sokan inkább gyorsan piacra vinnék az árut, a betárolás költsége ugyanis nagyon megugrott az elmúlt hónapokban – írta a Vg.hu. Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a lapnak elmondta: kritikus időszak előtt állnak a hazai kertészetek. Az energiaárak drasztikus emelkedése ugyanis nagyon megnöveli a tárolási költségeket. 

Ezért a termelők többsége most azon gondolkodik, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt. 

Ledó Ferenc szerint a vásárlók vékonyodó pénztárcája alapvetően visszafogja a keresletet az élelmiszerpiacon, s míg a nyáron a megnövekedett termelési költségeket még el tudta fogadni a magyar vásárlóközönség, mára a legtöbb háztartás igyekszik visszafogni a kiadásait. 

A termelők tehát joggal tartanak attól, hogy a megnövekedett tárolási költségeket jövőre már nem tudják beépíteni az árakba. Elsősorban a különböző gyökérzöldségekről, a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén. 

– Most mindenki szabadulna az árutól, az egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldségeket. Ezt követően azonban már speciális hűtőtárolóra van szükség ahhoz, hogy a termék megőrizze a minőségét – hívta fel a figyelmet a szakember. Majd hozzátette: egyelőre kevés a korszerű tároló itthon, azonban azok a termelők is meggondolják, hogy használják-e, akiknek van ilyen kapacitásuk.

Túlkínálattól ugyanakkor abban az esetben sem kell tartani, ha a kertészetek még idén piacra viszik az összes, idén megtermelt zöldséget. A hozamok ugyanis nemcsak itthon, hanem külföldön is igen alacsonyak voltak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.