A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Virágzó pezsgőpiac: Magyarországon évente 200 ezer hektoliter pezsgő készül

Hazánk a világ 10–11. legnagyobb pezsgőgyártója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 27. 10:21
Budapest, 2012. december 20. Pezsgõt töltenek poharakba a Törley Pezsgõpincészet kóstolótermében Budafokon 2012. december 20-án. A GfK Hungária Piackutató Intézet adatai szerint egy átlagos hónapban csupán a családok 3-5 százaléka, decemberben, szilveszter elõtt viszont több mint 30 százaléka vesz pezsgõt. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a Magyarországon előállított pezsgő 75-80 százaléka belföldi piacra kerül, negyede-ötöde pedig exportra. A magyar export legfontosabb célországai között van az idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország – közölte az agrárkamara az MTI-vel. 

Az országba érkező import inkább csak a választékbővítést szolgálja, 10-20 ezer hektoliter között mozgott az utóbbi években. A pezsgőbehozatalban az olasz pezsgők dominálnak, de Németországból is érkezik jelentősebb mennyiség.

Arra is kitértek, hogy a pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, mind az eladott mennyiséget, mind az értéket tekintve; a borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória. Szinte folyamatosan nő a pezsgőtermelés a 2000-es évek eleje óta, csak a 2008-as gazdasági válság, illetve a koronavírus-járvány idején torpant meg, de gyorsan újra növekedési pályára állt – tették hozzá.

Az elmúlt húsz évben a világ pezsgőtermelése 70 százalékkal nőtt, és már a bortermelés nyolc százalékát adja. A pezsgőelőállítás 80 százaléka Európában történik, mennyiségét tekintve mintegy 16 millió hektoliter. A vezető gyártók: Olaszország, Franciaország, Németország, Spanyolország

– ez a négy ország adja a világ pezsgőtermelésének közel háromnegyedét.

A pezsgőfogyasztás a világon mindenütt az ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik, de helyet kap aperitifként vagy koktélok részeként, így a termék iránt már egész évben stabil a kereslet. Ugyanakkor főként az év végén, az év utolsó négy hetében fogy kiugró mértékben – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

Borítókép: Pezsgőt töltenek poharakba a Törley Pezsgőpincészet kóstolótermében Budafokon 2012. december 20-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.