időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo
Átadták a Kékszalag PORT-ot

Három és fél milliárdos vízi turisztikai attrakció erősíti Balatonfüred gazdaságát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.24. 14:02 2023.01.24. 15:06
Három és fél milliárdos vízi turisztikai attrakció erősíti Balatonfüred gazdaságát

Balatonfüred újabb turisztikai attrakcióval bővült, amely tovább növeli a város vonzerejét – mondta Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára a Kékszalag PORT vízi turisztikai létesítmény átadóján Balatonfüreden.

A mintegy 3,5 milliárd forintból megvalósult Kékszalag PORT-ról elmondta: a projekt elindításakor a céljuk az volt, hogy minél több embert meg tudjanak szólítani egy természetes vizekben gazdag országban, és megismertessék őket azokkal az eszközökkel, amelyekkel vízre szállhatnak.

A beruházást a kormány a Magyar Vitorlásszövetséggel (MVSZ) és a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel (MKKSZ) együtt valósította meg.  

A helyettes államtitkár szerint a szabadidősport mellett az utánpótlás- és versenysportot is szolgálják a fejlesztések, továbbá kiemelte: az MVSZ kormányzati támogatása az eddigi finanszírozás duplájára emelkedett.

Klubtermet, irodákat, négy pihenőszobát, valamint vizesblokkokat alakítottak ki. Forrás: Facebook/Magyar Vitorlás Szövetség

Bóka István (Fidesz–KDNP), Balatonfüred polgármestere úgy véli: városrehabilitációs és aktív sportelemeket is tartalmaz a fejlesztés. Fontosnak nevezte, hogy a vitorlásközpont munkahelyet teremt és jövedelmet generál, így erősíti Balatonfüred gazdaságát.

A 140 férőhelyes kikötő mellett a kikötőépület emeletén oktatási és közösségi programoknak otthont adó klubtermet, irodákat, négy pihenőszobát, valamint vizesblokkokat alakítottak ki, a teraszon pedig tavasztól büfé is üzemel majd

– közölte Holczhauser András, a Kékszalag PORT-ot üzemeltető Balatonfüredi Vízisport- és Szabadidőközpont ügyvezetője, hozzátéve: a földszinten a versenyeket és a vitorlázókat kiszolgáló infrastruktúra, hangár, raktárak, műhelyek és kikötőmesteri iroda, továbbá kajak-kenu tároló kapott helyet. Emellett kialakítottak egy egészségügyi szobát, amelyet a tervek szerint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vesz birtokba és egy mentőhajót is állomásoztathatnak majd itt.

Az MVSZ tájékoztatása szerint a két – egyenként 1,940 és 1,398 milliárd forintból megvalósult – projektben a balatonfüredi Kékszalag PORT mellett megépült a Veszprém vármegyei városban a Kékszalag-sétány, kialakítottak Keszthelyen egy kajak-kenu megállópontot, továbbá vízi sporteszközöket is beszereztek.

Veszprém a művészeté

A Bakony–Balaton régió a Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, és a magyar kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel indította az Európa kulturális fővárosa programévet.

Borítókép: Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára a Kékszalag PORT vízi turisztikai létesítmény átadóján Balatonfüreden (Forrás: Facebook/Magyar Vitorlásszövetség)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.