Jól járnak az intézményi gázfelhasználók

Az arra feljogosított intézményi gázvásárlók hét hónapon át a mostani, viszonylag alacsony áron juthatnak gázhoz akkor is, ha időközben megbolydul a piac.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 01. 24. 9:37
Algyõ, 2022. november 29. A Mol algyõi olajfõgyûjtõje 2022. november 28-án. Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fõ profilja Algyõn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetõségét - mondta Kardos László, a társaság algyõi termelési régió vezetõje újságíróknak a helyszínen. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül előnyös az a kormányrendelet, amely szerint az abban megjelölt intézményi gázfelhasználók hét hónapon át rögzített áron vásárolhatnak földgázt – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság.

Ahogyan arra írásuk rámutat: a rendelet által a vevők megszabadulhatnak az árindexált, nem fix hirdetményi áron vásárlástól.

A lap Balogh József energiapiaci szakértőt kérdezte, aki hangsúlyozta: a fix áras beszerzés könnyebbséget, átláthatóságot és tervezhetőséget jelent a tavaly nyári rezsiszabályok szigorítása után.  

A szakértő azt is elmondta, hogy a felhasználóknak ekkor nem volt más választásuk, mint a fix árasról változó áras beszerzésre váltani, akkor ugyanis ingadoztak a világpiaci gázárak,ezért a kereskedőik nem tudtak számukra fix áras ajánlatot adni, vagy ha igen, akkor ahhoz szinte teljesíthetetlen garanciaelvárás társult – mutatott rá. 

Az energiapiaci szakértő arról is beszélt: hogy a vevők a számukra addig ismeretlen elszámolási rendszerre váltva olyan megállapodásokat kötöttek, amelynek árait nem láthatták több hónapra előre. Azonban kiemelte: a kormányhatározat időzítését kényszerhelyzet szülte, hiszen a rezsicsökkentés fenntartásának terheit mérsékelni kellett. 

Ismert: az idei költségvetésben 2610 milliárd forintot különítenek el a rezsivédelmi alapban, holott a terv 670 milliárd forint volt.

A szakértő úgy fogalmazott: az a felhasználó, amely él a kormányhatározatban felkínált lehetőséggel, azonfelül, hogy ismét fix áron jut a gázhoz, még kevesebbet is fizet érte. 

Mindazonáltal hátulütője is van a mostani módosításnak – hívta fel a figyelmet Balogh József, hiszen a kormány magánjogi szerződésekbe nyúlt bele egy rendelettel. 

A kormányrendeletben megnyitott lehetőséggel költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaságok és egyházak élhetnek a szaktárca közleménye szerint. A fixált árakra átállni kívánóknak január 27-én éjfélig nyilatkozniuk kell a földgázkereskedőjüknél arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe veszik a módosított elszámolást. Az állami MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. esetében mintegy 900 üzleti partner tehet eleget a jogszabályi kritériumoknak – közölte a lap.

Borítókép: Illusztráció – A Mol algyői olajfőgyűjtője (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.