időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Drágább lehetőségek felé terelheti fogyasztóit a Wizz Air, vizsgálatot indított a versenyhivatal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.07. 10:48 2023.02.07. 11:25
Drágább lehetőségek felé terelheti fogyasztóit a Wizz Air, vizsgálatot indított a versenyhivatal

A gyanú szerint információkat hallgat el a fogyasztók elől a Wizz Air légitársaság, hogy az online jegyvásárlás során a fogyasztókat feláras szolgáltatásai felé terelje, ezért vizsgálatot indítottak – jelentette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Mint írják, a cég elhallgatja a fogyasztók elől, hogy a legolcsóbb csomagopciót is lehetőségük van kiegészíteni elsőbbségi szolgáltatás, illetve feladott poggyász megrendelésével. Egyes magasabb költségű csomagopciók kapcsán a társaság megtévesztően állíthatja, hogy „akár drágább is lehet”, ha csak az utasfelvételkor foglalnak maguknak ülőhelyet – ez ugyanis vélhetően csupán más, olcsóbb csomagopcióra igaz. 

Emellett az online utasfelvétel során is félrevezető megnevezéssel és egyéb technikai megoldásokkal vehették rá a fogyasztókat a feláras ülőhelyválasztásra.

A GVH tavaly már figyelmeztette a Magyarországon elérhető légitársaságokat arra, hogy jegyeladási és reklámgyakorlatuk során változtassanak a fogyasztói döntéseket észrevétlenül torzító módszereiken. 

A hatóság októberben jelezte: ha az érintett piacon nem észlelhető előrelépés, versenyfelügyeleti eljárásokkal vizsgálhatja a tisztességes verseny szabályainak érvényesülését.

Közölték, hogy a hasonló, kifogásolható gyakorlatok egyre elterjedtebbek: az Európai Bizottság a múlt hét elején hozta nyilvánosságra az összehangolt, 25 országra kiterjedő gyorsvizsgálat eredményeit. Az eredmények alapján a vállalkozások jelentős része tereli tisztességtelen módszerekkel a fogyasztók döntéseit a saját érdekeit szolgáló lehetőségek felé, internetes felületeik kialakításával vagy nyelvezetével.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti egyenesen azt, hogy a vállalkozás jogsértést követett el. Az eljárással a tények tisztázná a GVH és a feltételezett jogsértést bizonyítaná.

Borítókép: felszálláskor emelkedik a Wizz Air Hungary Légiközlekedési Zrt. magyarországi székhelyű diszkont légitársaság Eindhovenbe tartó repülőjárata, 62 utassal a fedélzetén, június 5-én a Debrecen Nemzetközi Repülőtérről (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)
 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.