Egyre keresettebb a szén, fokozzák a hazai kitermelést

Tizenhat tonna feketeszén helyett több ezer tonnányi barnakőszén – olvasható Rétvári Bence bejegyzésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 16:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar állam igyekszik még szilárdabb alapokra helyezni az energiabiztonság fenntartását, ezért is lépett be tulajdonosként a hazai barnakőszén-ellátásba – közölte Rétvári Bence parlamenti államtitkár az Ormosszén Zrt. felsőnyárádi bányatelkén tartott bejáráson. 

Mint mondta, egész Európa azzal foglalkozik, hogy biztosítani tudja az energiaellátását, így Magyarország számára is kiemelten fontos, hogy energiaforrásokat tudjon biztosítani a lakosság, az intézmények és az ipar számára.

Ahogyan arról beszámolt, a kormány – a földgáz mellett – elkezdte fokozni a kőszén kitermelését is, mert már tavaly nyáron megduplázódott az igény iránta. A kapacitás a hatszorosára emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, a hazai szénbányákét évi 500 ezer tonnára növelték. 

A kormány a hazai barnakőszén-ellátásban növelni fogja a kapacitásokat és a technológiai színvonalat – tette hozzá. 

Bízunk abban, hogy ezzel hozzájárulhatunk ahhoz,  hogy a következő években is minden magyar háztartásban meleg legyen, nem függve más országoktól, és mindez hazai alapokon, megfizethető áron történjen

 – mondta az államtitkár.

A bejáráson arról is szó esett, hogy mintegy 200 évre biztonságot jelenthet az ország számára a széntartalék, így a hagyományos fűtésrendszerű közintézmények a magasabb gázárak mellett jóval hatékonyabban és takarékosabban tudják használni a rendelkezésre álló szénvagyont.

Borítókép: Rétvári Bence parlamenti államtitkár az Ormosszén Zrt. felsőnyárádi bányatelkén tartott bejáráson (Fotó: Facebook/Rétvári Bence) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.