Újabb három helyen talált földgázt a Mol Magyarországon

A három új kút évekig kielégítheti akár húszezer családi ház gázigényét.

Magyar Nemzet
Forrás: Portfolio2023. 02. 27. 15:04
null
Nyékpuszta, 2023. február 13. Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint február 13-án áll üzembe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen és a napokban megkezdődik a második kút fúrása is. MTI/Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a Mol az elmúlt két hónapban, 

kettőt Komádi környékén, egyet pedig Álmosdon. 

A vállalat sajtóközleménye alapján a Portfolio arról ír, hogy a három új kút évekig akár húszezer átlagos családi ház gázigényét is kielégítheti. Emlékeztetnek továbbá, hogy a Mol még 2019-ben indította el a sekélygáz-programot, amelynek lényege, hogy a földfelszínhez közelebbi, jellemzően kis méretű mezőket célozzák meg. 

Az elmúlt négy évben 18 fúrásból 16 volt sikeres, a vállalat magyarországi évi 1,4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából öt százalékát adja a sekély gáz. Továbbá arról is beszámoltak, hogy a már meglévő magyarországi gázvezeték-infrastruktúrának köszönhetően a fentebb is említett, nemrég megtalált telepeket nagyjából fél év alatt beállítják a termelésbe.

Hozzátették, hogy ezek a sekélygáz-kutak hozzávetőleg 30-40 ezer családi ház földgázigényét biztosítják, 

az új kutaknak köszönhetően azonban ez a szám akár az 50 ezret is elérheti. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Lehoczky Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.