Jó hír a lakosságnak: idén már nem emelkedik a gáz, az áram és a távhő ára

A lakosság esetében az átlagfogyasztásig egész évben nem emelkedik a gáz, az áram és a távhő rezsicsökkentett ára, miután a kormány megtette a szükséges lépéseket a hazai fogyasztók energiaellátásának biztonságáért, és azért, hogy az árak megfizethetőek, kigazdálkodhatóak legyenek – mondta az energiaügyi miniszter az MVM-csoport energetikai konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, VG2023. 02. 16. 13:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lantos Csaba a magyar energiapolitika egyik legfontosabb céljának az ország energiaszuverenitásának megteremtését nevezte.

Az ellátás biztonságának, megfizethetőségének és fenntarthatóságának biztosítása mellett a negyedik kihívás a növekvő energiaigény; Magyarország válasza a válságra a gazdasági növekedés, az iparosítás, ehhez viszont több energiára van szükség – fejtette ki.

A tavaly kialakult „rezsivédett” sávhatár erre az évre is vonatkozik, jelezte az energiaügyi miniszter.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadásában hangsúlyozta: meg kell védeni a gazdaságot, hogy a fejlődési pálya töretlen legyen, ebben az egyik legfontosabb szerepe a beruházásoknak van, amelyek az idén elérhetik a húszezermilliárd forintot.

A miniszter felidézte, hogy az orosz–ukrán háború olyan új helyzetet teremtett, amelynek azonnali következménye volt a tavalyi drámai áremelkedés: a nyáron megawattonként 1000 euró fölé is nőtt a villamos energia ára, a földgázé pedig 350 euró fölé ment a lipcsei tőzsdén. Bár ezeken a csúcsokon már túl vagyunk, a jelenlegi árak is négyzser-ötször magasabbak a válság előttinél. Most úgy áll a helyzet, hogy az enyhe időjárásnak, valamint a földgáztárolók feltöltésének köszönhetően ezt a telet már gond nélkül megússzuk. 

Lantos Csaba közölte, hogy tavaly december 1-jén éppen a markánsan megváltozott környezetre való reagálásként jött létre az Energiaügyi Minisztérium. Az említett program fő célja Magyarország energiaportfóliójának diverzifikálása, hiszen több mint 75 százalékban függünk az energiahordozók behozatalától. Ezért az import mérséklésén túl a belföldi termelés növelésére, és a megmaradó behozatal többforrásúvá tételére is törekedni kell. A miniszter kitért rá, hogy az Energiaügyi Minisztérium 2023 végéig meghosszabbította a lakosság által élvezett „rezsivédett” határ érvényességét, továbbá a háztartások számára az idén nem nő a rendszerhasználati díj sem. A rezsisáv feletti kategóriában is változatlan marad az árképzés április 30-ig. Elmondta, hogy az MVM csoport „a minisztérium ráhatásával” képes az általános rezsicsökkentésen túl kedvezményeket is adni egyes fogyasztói csoportoknak – ami egyébként nem egyértelmű –, és persze ennek a költségét a szolidaritási elv alapján az összes többi fogyasztó állja – számolt be a Világgazdaság.

A lap azt írja: az energiapolitika jövőképe az energiaszuverenitás megteremtése, továbbá kitörés a közepesen fejlett államok közül. Ennek érdekében az Energiaügyi Minisztérium arról kíván gondoskodni, hogy az ellátásbiztonság megteremtése mellett a lakosságnak megfizethető, a vállalkozásoknak pedig olyan energiaárakat garantáljon, amely számukra legalább regionális versenyképességet biztosít. Lantos elismerte, hogy a térség többi országának is ugyanez a célja, de Magyarországnak van egy további is: a válságra válaszul a növekedés. Ehhez viszont többlet energia kell. Az ország 2021-es fogyasztása 44 terawattóra (TWh) volt, a 2030-as azonban már 55 százalékkal nagyobbra, 68 TWh-ra várható. A növekedés két fő tételből áll, az iparosodásból és az élet minden területén jelentkező elektrifikációból.

Lantos Csaba kitért az atomenergia fontosságára, remélte, hogy mielőbb rendszerbe áll a két új paksi blokk is, továbbá „nem mondunk le a további opcióról sem”. Ezekhez hálózatfejlesztésre van szükség, ami a vezetékeken felül alállomásokat és a regionális rendszerek működésének optimalizálását is jelenti.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.