Brutális hatékonyságú rendszert küld rá az adócsalókra a NAV

Ha az adóhivatal tervei megvalósulnak, ezentúl a mesterséges intelligencia kergeti majd Magyarországon az adócsalókat. Az informatikai megoldás nemzetközi jelentőségű, sehol nem használják úgy a mesterséges intelligenciát, ahogy a magyar hatóság tervezi – erről beszélt a szervezet elnöke a Világgazdaságnak adott interjújában. Vágujhelyi Ferenc több más tervről is beszámolt, például arról, hogy az adóbevallásokat kérdőívvé alakítják.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 13:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Informatikai fejlesztések garmadáját tervezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) – derült ki abból az interjúból, amelyet a szervezet elnöke adott a Világgazdaságnak. Ezek közül talán a legizgalmasabb az, hogy a mesterséges intelligenciát eresztik rá az adócsalókra. Erről Vágujhelyi Ferenc államtitkár azt mondta: „Az utóbbi évek fejlesztései nyomán mára – nem mondhatok találóbb kifejezést – pokolian kifinomodott a kockázatkezelésünk. Egyszerre működnek az online pénztárgépek, a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrző rendszere és az online számlázás. Adatok hatalmas tömege – és megfelelő szakembergárda – áll rendelkezésünkre, az információhalmazokat pedig immár a mesterséges intelligencia segítségével is igyekszünk elemezni, kiaknázni. Merem állítani: ilyen formában elsőként a világon.” Majd arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia abban fogja segíteni a NAV-ot, hogy a rendelkezésre álló adatokból mintázatokat alkot, kiemelve a feltehetően adóelkerülő szereplőket.

Az elnök részletezte a csak e-nyugtaként emlegetett fejlesztés tervét is. Kifejtette: a hatóságnál megkezdték annak áttekintését, miként lehetne informatikai úton megoldani, hogy egy-egy magánszemély valamennyi bolti vásárlásáról készült nyugtája, bizonylata egyetlen digitális gyűjtőhelyre kerüljön. 

Az így létrejövő és hosszabb időt átfogó adatbázist aztán a vásárló – és csak ő – bármikor bárhol megnézhetné, abban kereshetne. Az adatbázis – folytatta Vágujhelyi Ferenc – elsősorban fogyasztóvédelmi szempontból volna jelentős.

– Nem kellene cetliket gyűjteni, elrakni, a nyugták mellett pedig a jótállási és garanciajegyek online változatai is szerepelnének az adatbázisban, ráadásul hiteles formában. Senkit nem hajthatna el egyetlen kereskedő sem ezután a nyugta vagy a jótállási papír hiányára hivatkozva, ahogy az sem okozhatna gondot, hogy kifakul a nyomtatott vagy kézzel írt szöveg ­– magyarázta az elnök.

Az interjúban az államtitkár további, nagy jelentőségű fejlesztésekről is szót ejtett. Beszélt például arról, hogy kérdőívé alakítják a magánszemélyek adóbevallásait. A nyomtatványok kialakítása így már nem az adójogszabályok, hanem az adófizetők logikáját követi majd. De szóba került az is, hogy a jövőben a NAV akár sms-ben is tájékoztatná a munkavállalókat munkaadójuk minden intézkedéséről. 

A rendszer a feketefoglalkoztatás ellen hatna, azonnal kiderülne ugyanis, ha a foglalkoztató csalni akar, és kijelenti alkalmazottját.

Vágujhelyi Ferenc részletesen értékelte a feketegazdaság visszaszorulásának folyamatát, beszámolt arról, hogy mennyi pénzt kell idén beszednie a hivatalnak és arról is, hogy miben látja az NAV feladatát, társadalmi küldetését a mostani, háborútól és világgazdasági nehézségektől terhelt helyzetben. 

Az interjú teljes szövege itt olvasható: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/03/elkepeszto-fejlesztesekbe-kezd-az-adohivatal

Borítókép:  Vágujhelyi Ferenc államtitkár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.