Az is meg tudja nézni az adóbevallását interneten, aki most regisztrál

A személyi jövedelemadóról szóló bevallást idén is elkészíti a NAV, március 16-ig lehet kérni a tervezet postázását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 13. 11:24
null
20220422 Eger E-SZJA Portál. /Elektronikus Személyijövedelemadó./ Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap Fotó: Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azoknak az szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik – tájékoztatta az MTI-t a NAV.

Március 15-től KAÜ-azonosítóval már megnézhető a saját adóbevallási tervezet. Ezt azok is el tudják majd érni, akik most regisztrálnak az ügyfélkapun. KAÜ-azonosítót igényelni lehet bármelyik okmányirodában, kormányablakban, és előzetes időpontfoglalással a főbb NAV-ügyfélszolgálatoknál is elérhető.

A hagyományos megoldáshoz ragaszkodók kérhetik a NAV-tól az szja-bevallási tervezet postázását március 16-ig többféle módon is az adóazonosító jel és a születési dátum megadásával,

  • SMS-ben a 06–30/344–4304 telefonszámon, 
  • a NAV oldalán elérhető webűrlapon, 
  • levélben, továbbá 
  • a BEVTERVK formanyomtatványon, 
  • telefonon a 1819-es hívószámon és 
  • személyesen az ügyfélszolgálatokon 

– közölte a NAV.

 

Mi a teendő, ha elfogadjuk az szja-bevallási tervezetet?

Azoknak, akik az elkészült tervezettel egyetértenek, és nem kell kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nincs további teendőjük. Kivételt képeznek az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők – írta meg korábban a Magyar Nemzet.

A NAV a tavalyi jövedelmekről szóló kimutatást a munkáltatók, kifizetők által év közben megadott adatokból állítja össze. Kiszámítják a jövedelmet terhelő adót, számításba veszik az év közben levont adóelőleget és az év közben igénybe vett kedvezményeket. A magánszemélyek felhasználhatják a munkáltatóktól, kifizetőktől január 31-ig megkapott összesített igazolásokat (22M30) a NAV által elkészített bevallási tervezet adatainak ellenőrzéséhez, illetve a 22SZJA bevallás elkészítéséhez.

Az év közben nem érvényesített kedvezményekkel rendelkezőknek viszont saját maguknak kell kiegészíteniük az adóbevallásukat május 22-ig,

de a kedvezményre vonatkozó igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz. 

Borítókép: adóbevallás számítógépen (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.