Ezek a családtámogatások érhetők el idén

Mivel múlt év végén számos változás történt a támogatási rendszerben, érdemes számba venni, hogy milyen lehetőségek állnak a fiatal párok, gyermekes családok előtt 2023-ban. Annál is inkább, mivel egyes emelt összegű családtámogatások éppen ezekben a napokban érkeztek a bankszámlára, ráadásul februártól is életbe léptek kedvező változások.

2023. 02. 06. 18:00
Happy,Family,With,Two,Daughters,Playing,At,Home.,Family,Sitting
634089968 Happy family with two daughters playing at home. Family sitting on floor and playing together. Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben ismét bővültek az egyébként is nagyon gazdag családtámogatások, több időkorlátos támogatási formát pedig meghosszabbított a kormány. A már jól ismert elemek közül 2024. december 31-ig továbbra is igényelhető a babaváró támogatás és a falusi csok. Az újdonságok között található a harmincéves koruk előtt gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alóli mentessége, a diákhitel-tartozás teljes eltörlése, de februártól a babakötvény kamata is jelentősen emelkedik.

Családtámogatások 2023-ban

Családtámogatások és harminc éven aluli nők

A harmincéves koruk előtt gyermeket vállaló nők szja-mentessége tulajdonképpen a magyar támogatási rendszerben már élő szabályozás kiterjesztését jelenti. Eddig a 25 évnél fiatalabbak (nők és férfiak egyaránt) élvezték az adókedvezményt, január 1-jétől azonban azok a 25 és 30 év közötti anyák is ebbe a körbe tartoznak, akiknek magzata január 1-jén már legalább 91 napos volt, vagy akinek gyermeke 2022. december 31-e után születik. A támogatás akár havi 75 ezer forint adókedvezményt is jelenthet.

Szintén meglévő elem bővült a diák­hitel-tartozás esetén. Korábban a hitelt törlesztő nőknek a második gyermekük megszületését követően elengedték a tartozásuk felét, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást. Idén január 1-jétől a nők már akkor is mentesülnek a teljes diákhitel-tartozás visszafizetése alól, ha felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermekük születik. Fontos, hogy az új támogatási formáknál – hasonlóan a meglévő elemekhez – a vér szerinti és az örökbe fogadott gyermekre tekintettel is ugyanúgy jár a támogatás.

Mindemellett februártól jelentősen megnő a babakötvény kamata, az eddigi 8,1 százalékról 17,5 százalékra. Az úgynevezett életkezdési támogatásból (42 500 forint) Start-értékpapírszámlát nyitva a családi befizetések után az állam évi akár 12 ezer forintot ad. Így a gyermek

18 éves korára akár több millió forint jöhet össze a számlán.

Meghosszabbított babaváró támogatás és falusi csok

Jóllehet a háború és a szankciók nyomán romló gazdasági helyzetben a költségvetést újra kellett tervezni, a támogatások megmaradtak, illetve meghosszabbodtak. A fiatal házaspárok így további két évig, 2024 végéig igényelhetik az akár tízmillió forint összegű, kamatmentes babaváró hitelt, amely három gyermek születése esetén akár teljes mértékben vissza nem térítendő támogatássá alakul.

Szintén további két évig elérhető a falusi csok, amely gyermekszámtól függően hatszázezer és tízmillió forint közötti összeget jelent otthonteremtési célokra, legyen szó saját ingatlan vagy megvett, használt ingatlan felújításáról-bővítéséről. A már

több mint 36 ezer család vidéki otthonteremtését segítő falusi csok

mellé a két- és háromgyermekesek 10-15 millió forint kedvezményes hitelt is igénybe vehetnek.

Nem hosszabbították meg viszont az otthonfelújítási programot, amelynek forrásai átkerültek a rezsivédelmi alapba. Ennek segítségével a gáz- és áramárból a családok átlagosan havi 181 ezer forint támogatást kaphatnak. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását pedig a Covid-válság okozta óriási csúszások miatt – legalább egy évre – felfüggesztette a kormány.

Az otthonteremtési program elemei azonban ugyanúgy elérhetők, mint eddig. Igényelhető tehát a csok és a hozzá kapcsolódó lehetőségek: a kedvezményes, háromszázalékos lakáshitel, az illetékmentesség és az új lakások áfamentessége. Elérhető a saját erős építkezőknek a legfeljebb ötmillió forintos áfa-visszaigénylés is.

Emelkedik a gyed

A hagyományosnak mondható formák is tovább igényelhetők, sőt egyes támogatási összegek nőttek. Mivel a gyermekgondozási díj (gyed) havonta legfeljebb a minimálbér kétszeresének hetven százaléka lehet, a minimálbér emelésével 2023-ban 324 800 forintra emelkedett ennek maximális összege. A diplomásgyed összege is nőtt. Ez a felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben és szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a minimálbér hetven százaléka, azaz 2023-ban havi bruttó 162 400 forint. Mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén pedig a garantált bérminimum hetven százaléka, azaz idén már bruttó 207 480 forint.

A diplomásgyed a hagyományos gyedhez hasonlóan a gyermek kétéves koráig jár.

Akár már négy héttel a gyermek várható születése előtt igénybe vehető a csecsemőgondozási díj (csed), amely 2021. július 1-je óta a korábbi nettó fizetésnél is nagyobb összegű támogatást jelent, mivel abból csak az szja-t vonják le, a járulékokat nem. A csed 168 napig jár, munkát vállalni nem lehet mellette, de a gyeddel ellentétben ennek nincs felső határa.

Változatlanul elérhető a legfeljebb két évig járó, havi ötezer forintnyi első házasok adókedvezménye, és továbbra is igénybe vehető a gyermekek utáni adó- és járulékkedvezmény. Ez egy gyermek után havi tízezer forint, két gyermek után negyvenezer forint, három vagy több gyermek esetén gyermekenként 33 ezer forint kedvezményt jelent, vagyis ennyivel nagyobb összegű nettó fizetésre számíthat a szülő. A kedvezményt a szülők akár megosztva is érvényesíteni tudják.

Marad a családi pótlék, de logikus, hogy nem emelik

Az állam továbbra is havi rendszerességgel hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában. Az együttesen családi pótléknak nevezett juttatás alapesetben egy gyermek után 12 200, két gyermeknél gyermekenként 13 300, három vagy több gyermeknél gyermekenként 16 ezer forint. Arra, hogy a baloldali támadások ellenére miért nem emelkedik a családi pótlék összege, a magyarázat egyszerű: a kormány a munkaalapú társadalompolitikájának részeként a munkához, társadalombiztosítási jogviszonyhoz kötött, akár több millió forint összegű támogatási formákat bővíti évről évre, hogy a gyermeknevelés ne jelentsen anyagi hátrányt a gyermektelenekkel szemben. Egy tb-jogviszonnyal rendelkező, háromgyermekes család egyébként nem havi 48 ezer forintra jogosult – családi pótlékként és a családi adó- és járulékkedvezménnyel növelt nettó bérként (ami a csed vagy a gyed is lehet) összesen 147 ezer forintot kap havonta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.