Szükség lesz vendégmunkásokra a gazdaságban

Szigorú kritériumok szerint szabályoznák a kormany.hu-ra kikerült jogszabálytervezet szerint a vendégmunkások itthoni alkalmazását.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 17:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyarországi befektetések száma és mennyisége igényli külföldi vendégmunkások bevonását is átmenetileg, ha nincs magyar munkaerő – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Komáromban. Czomba Sándor a város húsz legnagyobb adózóját köszöntő ünnepségen hozzátette; arra kérik a cégeket, hogy amíg van magyar munkavállaló, addig a felvételnél őket támogassák.

Az államtitkár megfogalmazása szerint nem kérdéses, hogy a beruházások számának bővülésével szükség van a külföldi munkaerőre. Debrecenben például 2030-ig várhatóan 30 ezer új munkahely létrejöttére lehet számítani.

– Azonban felelősségünk van abban, hogy kik, honnan és milyen feltételekkel jöhetnek ide – szögezte le Czomba Sándor a távirati iroda ismertetése szerint. Rámutatott, a létszámhiány miatt stagnáló vállalkozások vagy elmaradó befektetések a magyar emberek munkavállalási esélyeit is csökkentik.

A Világgazdaság cikke rámutat: szigorú kritériumok szerint szabályoznák a kormany.hu-ra kikerült jogszabálytervezet szerint a vendégmunkások itthoni alkalmazását. A tervezet rendezi azokat a szabályokat, amelyek teljesülése esetén egy vendégmunkás 180 napon belül 90 napot meghaladó tartózkodás céljából beutazhat az országba, és itt tartózkodhat. A szigorú feltételek szerint csak abban az esetben engedélyezhető a tartózkodása, ha:

a Magyarországon foglalkoztatott vendégmunkások összlétszáma nem haladja meg a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által – a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszterrel egyetértésben – évente meghatározott összlétszámát,

a munkavállalás olyan foglalkozásban történik, amelyet a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter – a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszterrel egyetértésben – nem zár ki.

Ami az itt-tartózkodás hosszát illeti, a készülő jogszabály szerint a vendégmunkás tartózkodási engedélye száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó, de legfeljebb két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosít Magyarország területén, amely legfeljebb egy évvel, kizárólag munkavállalás céljából hosszabbítható meg. Az engedély érvényessége alatt és annak lejártát követően más jogcímen tartózkodási engedély kiadása belföldön nem kérelmezhető.

Ezenfelül szigorú megkötés az is, hogy a harmadik országbeli állampolgár családtagja részére családi kapcsolatra hivatkozással tartózkodási engedély nem állítható ki, továbbá nemzeti letelepedési engedélyt sem kaphat.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/05/eselyuk-sem-lesz-a-vendegmunkasoknak-itt-maradni-megjelent-a-torvenytervezet

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.