Magyarország kérésének is engedett az EU

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozást – jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 06. 05. 22:50
null
Isztambul, 2022. augusztus 3. A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenõrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az elsõ, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenõrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium Fotó: -

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozást – jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.

A bizottság engedett az öt uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kérésének miszerint a testületnek haladéktalanul intézkedéseket kell bevezetnie az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére. 

A bizottság április végén az érintett tagállamokkal megállapodást kötött, amely lehetővé teszi számukra, hogy június 5-ig blokkolják az ukrán gabonafélék forgalmazását országuk területén, feltéve, hogy nem akadályozzák meg a más országokba történő tranzitforgalmat. 

Ezt a megállapodást hétfőn a testület szeptember 15-ig meghosszabbította.

– Ezekre az intézkedésekre továbbra is korlátozott ideig van szükség, tekintettel az öt tagállamban tapasztalt kivételes körülményekre, a betakarítási szezon előtt kialakult súlyos logisztikai szűk keresztmetszetekre és a gabonatárolási kapacitás korlátozottságára – indokolta döntését a bizottság.

Az Európai Bizottság ugyancsak hétfőn meghosszabbította az Ukrajnának nyújtott kereskedelmi kedvezményeket, az unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések – az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések – felfüggesztése még egy évig érvényben marad.

A brüsszeli testület hangsúlyozta: az EU ezzel is támogatja Ukrajna gazdaságát, és segít enyhíteni az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét, amelyet Oroszország  „provokáció nélkül indított, és indokolatlan” katonai agressziója idézett elő.

Borítókép: 26 ezer tonna ukrán kukorica egy teherhajón, Isztambul közelében. (Forrás: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.