Nőtt a magyarok utazási kedve

Egyre több magyar tervez utazást a nyárra, mind a belföldi, mind a külföldi üdülést tervezők szám nőtt tavalyról. Utóbbiak jellemzően egy hetet töltenének nyaralással, egyébként az ő arányuk nőtt a legnagyobb mértékben tavalyhoz képest, 10-ről 15 százalékra. Ami a pénzügyeket illeti, háztartásonként átlagosan 338 000 forintot szánnak utazásra.

Magyar Nemzet
2023. 06. 19. 13:54
nyaralás, tenger, tengerpart, vakáció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén nőtt az utazást tervezők száma az Aldi online utazási platformja által rendelt reprezentatív felmérés szerint; az utazók mintegy 60 százaléka belföldre, csaknem 30 százaléka külföldre megy, 10 százalékuk pedig még nem döntött; háztartásonként átlagosan 338 000 forintot szánnak erre a célra – közölte hétfőn a távirati irodával a cég.

 

Legtöbben autóval utaznak a környező országokba, jellemzően 4-7 napra, olcsó szállásokat keresve, de az exkluzív hajós utak iránt is nő a kereslet.

 

Míg 2022 nyarán a gazdaságilag aktív korúak 52 százaléka vett tervbe valamilyen belföldi pihenést, nyaralást, idén már 57 százalék. A külföldi üdülést tervezők aránya pedig a 2022-es 23 százalékról 29 százalékra nőtt – írták. A legkedveltebb úti cél továbbra is Horvátország, amit Ausztria, majd Olaszország követ. 

A belföldi nyaralások hossza a megkérdezettek mintegy kétharmadánál néhány napos. Egyhetes vagy ennél hosszabb belföldi pihenést 31 százalékuk tervez. Hasonló az arány a külföldi utat tervezők esetében. Az országhatáron kívülre utazók jellemzően – 48 százalékban – egy hetet töltenek külföldön. A legnagyobb arányban az egyhetes külföldi nyaralást tervezők száma nőtt: 10 százalékról 15 százalékra – emeli ki az Aldi Utazás.

A közlemény szerint mind belföldre, mind külföldre a magukat jómódúaknak tartók és a gyermektelen párok utaznak legnagyobb arányban. A 2023-ban utazást nem tervezők aránya a 35 évnél fiatalabbak, a nem jómódúak és az egyedül élők között a legmagasabb. A jómódúak 40 százalékkal többet, átlagosan 473 000 forintot fordítanak erre a célra. A kutatásból az is kiderül: az aktív korúak fejenként átlagosan 126 ezer forintot szánnak az utazásukra.

Külföldre legnagyobb arányban, 59 százalékban saját autóval, illetve repülővel (50 százalék) közlekednek. A jómódúak 30, a többi megkérdezett 18 százaléka tervez Magyarországgal nem szomszédos európai államba utazni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.