Ezek a legolcsóbb part menti települések a nyaralópiacon

Erősödik a nyaralóövezetek iránti érdeklődés, de a jelenlegi helyzetben a lakáspiac kisebb fordulatszámon pörög. A Balaton mindkét partját a budapesti átlagos négyzetméterárak jellemzik, a déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az egymillió forintot, ami négy százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A Velencei-tó mellett Velence és Gárdony a két legkeresettebb település. A Tisza-tó közelében a balatoni árak harmadáért lehet ingatlant vásárolni.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 6:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ingatlanpiac lassulása miatt a népszerű nyaralóövezetekben szintén jelentős kínálatbővülés ment végbe, és a drágulás is megállt, sőt csekély mértékben lejjebb mentek az árak – derül ki az Ingatlan.com idei első hosszabb, a hőhullám apropóján készített elemzéséből. A több mint 15 ezer eladó ingatlanhirdetés adatai alapján készült összeállításból az is kiderül, mennyiért kínálják eladásra a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanokat, és hogy melyik településen a legnagyobb a választék.

– A kánikulában érezhetően erősödik a nyaralóövezetek iránti érdeklődés, de a jelenlegi helyzetben a lakáspiac alacsonyabb fordulatszámon pörög. A piacra kerülő nyaralókat lassabban szívja fel a kereslet, ami a kínálat bővüléséhez, a vevők alkupozíciójának növekedéséhez és az árak stagnálásához vagy csökkenéséhez vezet – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A portál elemzése szerint július közepén a Balaton déli partján található településeken összesen 16 százalékkal több lakóingatlan várt eladásra. Ugyanilyen mértékben nőtt a kínálat az északi parti településeken. 

Az északi parton pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő kínálja a legtöbb ingatlant. A tó mindkét partját a budapesti átlagos négyzetméterárak jellemzik, a déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az egymillió forintot, ami négy százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az északin 972 ezer forint a négyzetméterár, ez kétszázalékos emelkedést, lényegében viszont stagnálást tükröz. A legtöbb eladó ingatlan déli parti települések közül Siófokon, Balatonlellén és Zamárdiban van, az északi oldalon pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő a sorrend. 

– Az elmúlt években ezek a települések kiemelkedően népszerűek voltak, így lehetnek olyan eladók, akik látva a piac lassulását és a jelentős kínálatbővülést az árplafon közelében szeretnének megválni az ingatlanuktól. Vannak olyan eladók, akik az ingatlanuk árát inkább államkötvénybe fektetnék, vagy a nyaraló eladásával próbálnak tartalékot képezni – magyarázta Balogh László. Az Ingatlan.com adatai szerint az összes Balaton-parti települést nézve a legdrágábban Tihanyban lehet ingatlant vásárolni, itt az átlagár 230 millió forint, utána következik Gyenesdiás 160 millióval és Balatonudvari 150 millióval. Majd Balatonakali jön a sorban 149 milliós összeggel, illetve Zamárdi, valamint Balatonszemes 125 és 121 millióval. 

Ezzel szemben a legolcsóbb tóparti és tóhoz közeli települések közé tartozik Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonújlak, Balatonszabadi, Balatonszentgyörgy, Révfülöp, Örvényes, Pécsely és Balatonfőkajár, ezeken a településeken 50-80 millió forint a lakóingatlanok átlagára. Az Ingatlan.com adataiból az is kiderül, hogy a balatoni ingatlanárak már a budapesti árszintet is lekörözik.

A Velencei-tó mellett Velence és Gárdony a két legkeresettebb település, előbbi esetében harminc százalékkal, utóbbinál húsz százalékkal bővült a kínálat egy év leforgása alatt. Az átlagos négyzetméterárak Velencén 821 ezer forintnál, Gárdonyban pedig 771 ezer forintnál járnak, ezek az árak minimális egy-, illetve háromszázalékos csökkenést jelentenek, itt gyakorlatilag inkább stagnálásról van szó. Velencén az eladásra váró ingatlanok átlagára nyolcvanmillió forint, utóbbin viszont 58 millió forint.

A Tisza-tó közelében a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót vásárolni. Részben ennek is köszönhető, hogy a kínálat ötvenszázalékos bővülése mellett az átlagos négyzetméterárak kettő százalékkal 341 ezer forintra emelkedtek.

A tó körül a legdrágább település Tiszafüred, ahol 36 milliós átlagáron hirdetik az eladó ingatlanokat. A legalacsonyabb ár Tiszaderzshez és Kisköréhez köthető, ahol kilenc és fél és húszmilliós átlagos kínálati árral találkozhatnak az érdeklődők.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.