A panellakások az évtized nyertesei

A panellakások piacán is látványos változásokat hozott az elmúlt évtized. Sok közülük ma már nem annyira egyenlakás, azaz színesebb lett a választék, az egyedül élők pedig előszeretettel választják otthonuknak – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely az előzetes népszámlálási adatok alapján mutatja be a panelpiacot és a kínálati árakat.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 12:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra is kiemelten fontosak a lakáspiacon a panelek, hiszen közel 1,1 millió embernek adtak otthon, ez a teljes lakosság 11 százaléka. Budapesten a panelben élők aránya 25 százalékos, a megyei jogú városokat nézve pedig 24 százalékos az arány. A panellakások az előző, 2011-es népszámláláshoz képest főként a fővárosban egyedül élők körében váltak népszerűvé, ennek hátterében pedig a lakásdrágulás áll, mivel a panelek a téglaépítésű társaikhoz képest olcsóbban elérhetőek – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A budapesti paneleket június elején 789 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták eladásra, szemben a téglalakások 1,02 millió forintos árával, azaz előbbiek bő húsz százalékkal alacsonyabb áron elérhetőek. 

A legnagyobb panelkínálattal rendelkező két városrészben, a III. és XI. kerületben a panelek 823 és 910 ezer forintos átlagára 28, illetve 12 százalékos árelőnyt jelent a téglalakásokhoz viszonyítva. A vármegyeszékhelyeken található paneleknél az összesített átlagár 552 ezer forint, szemben a téglalakások 688 ezer forintjával.

Az alaprajz-adatbázisból kiderül, hogy a fővárosban a legkisebb panellakás a pünkösdfürdői lakótelepen található húsz négyzetméteres ingatlan. A másik véglet a káposztásmegyeri lakótelep belső kétszintes, 123 négyzetméteres panellakása. – Érdekes, hogy a nyolcvanas évek végén épült lakások már nem egy kaptafára készültek. A legfiatalabb épületek már nagyon sok variációval épültek fel a jövendőbeli tulajdonosok igényeire szabva. Van példa tízemeletes épület tetején található tetőteraszra, de első emeleti lakáshoz tartozó erkélyen kialakított, lábazaton álló több tíz négyzetméteres minikertre is – mondott példákat a különleges panellakásokra Balogh László.

A 2022-es népszámlálási adatok alapján a panellakások továbbra is népszerű megoldást adnak az első lakás megszerzésére vagy az egyedülállóknak. 

Budapesten az előző népszámlálási adatokhoz képest a panelokban található egyfős háztartások száma 26 százalékkal nőtt, miközben a téglaépítésű lakásokban csak 13 százalékkal bővült a számuk.

 Az ingatlan.com szakértői szerint a panellakások vonzerejét az árelőnyön kívül tovább növeli, hogy jellemzően jó közlekedéssel rendelkező, gyakran frekventált városrészekben vannak, és számos szolgáltatás elérhető a közelükben.

Borítókép: Illusztráció Fotó: MTVA/Balaton József)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.