Kiszámíthatóbb költségűek a panellakások

A közös költség emelkedése ellenére kiszámítható rezsijűnek és fenntartásúnak tekinthetők a panellakások. Fenntartásuk olcsóbb lehet, mint a gázfűtéses, nagy belmagasságú, azonos alapterületű téglalakásoké. Mindez a fővárosi négyzetméterárakon is megmutatkozik.

M. Orbán András
2022. 10. 24. 7:20
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távhővel fűtött panellakások tulajdonosait lényegesen kevesebb bosszúság éri az energiaárak emelkedése ­miatt, mivel ennél az ingatlantípusnál a gázfogyasztás minimális, illetve azokban a háztartásokban, ahol a gáztűzhelyeket elektromos főzőlapra és sütőre cserélték, egyáltalán nem is kell gázfogyasztással kalkulálni – mondta el lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Hozzátette egyúttal, hogy egy házgyári lakás esetén is érdemes a tulajdonosoknak odafigyelni az áramfogyasztásra, energiatakarékos, esetleg LED-esre cserélni a régi, nagy fogyasztású villanykörtéket, lekapcsolni a villanyt azokban a helyiségekben, ahol éppen nem tartózkodnak, kihúzni a töltőket. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a közös helyiségek fűtése, a lépcsőházak világítása piaci áron nem kevés költség, emiatt viszont a közös költség emelkedhet.

Ha a távhőszolgáltatást a továbbiakban sem érinti az áremelkedés, úgy egy panellakás fenntartási költsége még a megemelkedett közös költség ellenére is lényegesen kevesebb lehet, mint egy olyan ingatlannál, ahol gázüzemű berendezés szolgáltatja a meleget – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Sokat számít – részletezte –, hogy az ingatlannak milyen nyílászárói vannak, mekkora a belmagassága, kívülről kapott-e szigetelést. Egy belvárosi, közel négyméteres belmagasságú, gázfűtéses, eredeti nyílászárókkal rendelkező lakást nehezebb kifűteni, mint egy hasonló méretű, panelprogramos szigetelt lakást, ahol még a nyílászárókat is újra cserélték.

Az ingatlanpiac ezzel együtt fordulóponthoz érkezett, lassuló tendencia jellemzi a harmadik negyedévet, alacsonyabb tranzakciószámok mellett az árak emelkedése is mérséklődést mutat. Kelet-Magyarországon a panellakások a harmadik negyedévben átlagosan 445 ezer forintos négyzetméteráron, nyugaton pedig 514 ezer forintért keltek el négyzetméterenként, ezzel szemben a téglaépítésűek alacsonyabb, 311–323 ezer forintos átlagos négyzetméteráron találtak új tulajdonost.

A fővárosban a budai panelek átlagos négyzetméterára (852 ezer forint) már meghaladta a téglaépítésűek árszintjét, ami 821 ezer forint négyzetméterenként. A pesti oldal lakótelepein azonban még mindig olcsóbban lehet lakást venni, mint téglaotthont.

Az egyes panellakások közötti árkülönbséget adhatja például a ház állapota, volt-e szigetelve, felújítva (panelprogramos), illetve a lakások elhelyezkedése a házon belül, vagy akár az, hogy hányadik emeleten van, hova néznek az ablakai, van-e erkélye – sorolta Benedikt Károly. Ezek a különbségek akár öt-tíz százalékos különbséget is jelenthetnek ugyanabban a házban vagy ugyanazon a környéken lévő lakások esetében.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.