Fordulatra vár a magyar gazdaság

A lakossági fogyasztás jelentősen támogatta az elmúlt években a gazdaság növekedését. Ezt a kormány számos intézkedése is erősítette. A háború és a szankciós infláció ezt a folyamatot azonban megakasztotta.

2023. 07. 27. 5:40
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős gazdasági célokat tűzött ki maga elé a kormány. Le kell törni az inflációt, vissza kell állni a dinamikus növekedési pályára, mindezt úgy, hogy stabilizálódjon az államháztartás pénzügyi egyensúlya. Az elmúlt tizenhárom év döntő része a sikerektől volt hangos. A koronavírus-járvány, majd utána az orosz–ukrán háború megtörte a növekedés aranykorszakát. Mindezt tetézte a brüsszeli szankciós politika, amely elmélyítette az energiaválságot. A magyar gazdaság teljesítményéhez az elmúlt időszakban jelentősen járult hozzá a lakossági fogyasztás. Sok pénz áramlott a kiskereskedelembe és a szolgáltatói szektorba. Innen pedig a pénz visszafolyt a gazdaság vérkeringésébe és onnan az állami kasszába.
Tavaly a háztartások fogyasztási kiadása 6,5 százalékkal bővült. A kiskereskedelem összforgalma 5,3 százalékkal nőtt, a kedvező folyamatokat azonban lefékezte a szankciós infláció.

Ez már csak azért is gond, mert nagyon jó pozícióból indult az ország a következő esztendőkre. A kormány több olyan intézkedést hozott, melyek hozzájárultak a háztartások jövedelemének, ezen keresztül a fogyasztás számottevő bővüléséhez.

Ilyen volt a gyermekes családok személyi jövedelemadójának visszatérítése, a jelentős minimálbér-emelés, a közszféra béremelései, az egyes alapvető élelmiszerekre és az üzemanyagra vonatkozó hatósági ár bevezetése, a jelzáloghitelekre érvényes kamatstop, valamint a 13. havi nyugdíj kiutalása. A lakosság jövedelembiztonságát nagymértékben segítették az átlagfogyasztás szintjéig csökkentett rezsidíjak is. Mindezek mellett a szankciós infláció­val a múlt év vége felé már az erőteljes bérdinamika sem tudott lépést tartani, így átmenetileg csökkent a fizetések vásárlóereje. Ez pedig fékezi a fogyasztási kiadásokat. Mindez tükröződik a kiskereskedelmi forgalom alakulásában is.

A kormány konvergenciaprogramja megjegyzi: „Az infláció, a hangsúlyossá váló óvatossági motívumok mellett a magas kamatkörnyezet is visszafogja a lakosság fogyasztási hajlandóságát.” A fogyasztási hitelek jelentősen drágultak az elmúlt negyedévek során, valamint a hitelfelvételi feltételek is szigorodtak. 

Látni, hogy a mérséklődő infláció és a továbbra is két számjegyű bérnövekedés határozza meg a fogyasztási dinamikát. A múlt évi magas bázis okán, illetve a reálbérek átmeneti csökkenésének következtében az első fél évben mérséklődött a fogyasztás. A kormány ezek fényében úgy számol, hogy az idei év második felében – a dezinflációs folyamat felgyorsulásával – újra növekedésnek indul a kiskereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás. Ezt erősítheti a megtakarítások felhasználása is. A háztartások pénzügyi vagyona a múlt évben is nőtt, melynek összege csaknem hetvenezermilliárd forintot ért el.

A jövedelembiztonság megőrzése az idei évben is prioritást élvez a költségvetésben. Így például a kamatstop lehetőségével 350 ezer adós él, akik átlagosan havi harmincezer forinttal fizetnek kevesebbet. Az átlagfogyasztás mértékéig európai viszonylatban a legalacsonyabb lakossági energiaárak szintén jelentős összegeket hagynak a családoknál. A nyugdíjak, beleértve a 13. havi ellátás értékének megőrzését továbbra is biztosítja a kormány. A garantált bérminimum 14 százalékkal, a minimálbér 16 százalékkal nőtt 2023. január elsején, ezzel együtt a minimálbérhez kötött családtámogatások és a közfoglalkoztatottak bére is emelkedett. Szintén pozitív jövedelmi hatásként érvényesül, hogy 2023. január 1-jétől a gyermekvállaló nők harmincéves korukig mentességet élveznek a személyi jövedelemadó megfizetése alól az átlagbért terhelő adó mértékéig. Továbbá azoknak a harminc év alatti nőknek, akik felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok befejezése után két éven belül anyává válnak, a teljes fennálló diákhitel-tartozását elengedi az állam.

A vállalati szektort támogató széles körű intézkedések pedig hozzájárulnak a munkahelyek megőrzéséhez, ezzel segítve a foglalkoztatási szint magasan tartását és a bértömeg jelentős emelkedését. Mindez támogatja a háztartások anyagi biztonságát a kedvezőtlen nemzetközi konjunkturális viszonyok között is.

Borítókép: Az év második felében újra növekedésnek indulhat a kiskereskedelmi forgalom (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.