Varga Mihály: Magyarország gazdasági kilátásai kedvezőek

Ha a második félévben a gazdaság növekedési pályára tud állni, akkor van esély arra, hogy intézkedések nélkül a 3,9-es hiánycélt teljesítsük – mondta a Világgazdaságnak adott exkluzív interjújában Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság kilátásai rendkívül kedvezőek.

Magyar Nemzet
2023. 07. 24. 8:20
null
Hungarian Minister of Finance and Deputy Prime Minister Mihaly Varga arrives for a family picture before a meeting with Prime Ministers of the Visegrad group countries (V4) at Bratislava Castle on April 25, 2019 in Bratislava. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól látható, hogy a pandémia óta a veszélyek korába lépett a világgazdaság – fogalmazott Varga Mihály a Világgazdaságnak adott interjújában arra a felvetésre, hogy a Költségvetési Tanács számos kockázatot azonosított a jövő évi költségvetésben. A pénzügyminiszter elmondta: a testülettel egyetértettek abban, hogy az energiaárak, a háború, a világgazdaság változása, az európai versenyképesség gyengülése mind-mind olyan hatással lehet a magyar gazdaságra és a költségvetésre is, amit nagyon nehéz előre kiszámolni. „A tanács valóban fölhívta ezekre a figyelmet, de a javaslat ismeretében hozzájárulását is a megadta a büdzsé végszavazásához” – mondta.

VARGA Mihály
Fotó: MTI/Mónus Márton

Hiánycél és növekedés

Azt illetően, hogy nem túl optimista-e a jövő évre várt négyszázalékos gazdasági növekedés, elmondta: abból indulnak ki, hogy 2022–2023 két gazdaságilag nagyon nehéz év, de idén tavasszal már elindult egy fordulat, az idei év második felében pedig a gazdaság növekedési pályára fog állni, így 2024-ben már egy nagyobb ütemű, négy százalék körüli GDP-bővülés jó eséllyel elérhető. 

 

Lendületesen jönnek a külföldi befektetések, a beruházási ráta az unióban a legmagasabb, az export rekordot dönt idén, a munkaerőpiac feszes. Elemzői egyetértés van abban, hogy erőteljes lesz a növekedés, ami megerősíti, hogy a magyar gazdaság kilátásai jók.

 

Jövőre elvben 2,9 százalékos hiánycéllal tervezték meg a költségvetést, ez azt sugallja, hogy gyakorlatilag visszatérünk a Covid előtti makroszámokhoz. Ennek kapcsán Varga Mihály elmondta: 2019-ben a következő évi költségvetést egyszázalékos hiánnyal és 4,5 százalék fölötti növekedéssel terveztük, az első két hónap így is alakult, ezt rombolta le a Covid-járvány. Ide fogunk visszajutni – mondta. 

A 2024-es három százalék alatti hiánynál természetesen vannak kockázatok, de nem tartom irreálisnak, a makrogazdasági struktúra jó, a külső környezet remélhetőleg nem akasztja meg a kedvező folyamatokat – fogalmazott. 

Az idei hiánycél teljesülésével kapcsolatban nem aggódik, hangsúlyozta, hogy ha szükséges, lépni fog a kormány, azonban ezt egyelőre nem látják indokoltnak. Ha a második félévben a gazdaság stabil növekedési pályára tud állni, akkor látok arra esélyt, hogy intézkedések nélkül is a 3,9 százalékos idei hiánycélt teljesítsük – fogalmazott. 

Infláció és uniós források

A gazdaság első számú ellensége a magas infláció, ezért a kormány a jegybankkal közösen azon dolgozik, hogy év végére az áremelkedés üteme egy számjegyűre csökkenjen – mondta az inflációval kapcsolatban. 

 

Bár korábban volt dilemma arról, hogy év végére vajon egy számjegyű lesz-e az infláció mértéke, most azt látni, ebben konszenzus van. Sőt, 6-8 százalék közötti előrejelzések is vannak. Maradjunk annyiban: 8 százalékkal is elégedettek lehetünk decemberben

 

 – tette hozzá. 

„Megmagyarázhatatlannak tartom, hogy három évvel a Covid megjelenése után még mindig vannak országok, köztük Magyarország, amelyek nem kapták meg a nekik járó támogatást. Lassan a program törlesztési szakaszba lép, így az a lehetetlen helyzet állhat elő, hogy Magyarország törleszt a felvett hitelekért, miközben még nem jutott hozzá sem a vissza nem térítendő támogatáshoz, sem a hitelrészhez” – hangsúlyozta az uniós források kapcsán. 

A jövő évi büdzsében már az új programozási ciklus forrásai vannak betervezve. Varga Mihály azonban elmondta: nem lesz bajban a költségvetés, akkor sem, ha mégse jönnek meg ezek a pénzek, mivel idáig is előfinanszírozott a kormány. Részben emiatt is volt az idén januári 4,2 milliárd dollárnyi devizakötvény-kibocsátás is. 

Természetesen normálisabb és jobb lenne, ha nem a piaci kamatokkal kellene devizakötvényeket vagy forintkötvényeket kibocsájtanunk, hanem beérkezne az a pénz, ami egyébként jár nekünk. Brüsszel hiányt növel, gazdasági kárt okoz ezáltal – fogalmazott. 

Elmondta: a beruházási stop a gazdasági növekedés visszatérésével oldódhat, ha rendelkezésre állnak a szükséges források, akkor megvalósulhatnak a tervezett fejlesztések

Reálbér-növekedés és értékmegtartó nyugdíjak

A csok átalakítása egy ingatlanpiaci kényszerhelyzetből fakad, ugyanis azt látható, hogy a nagyvárosokban, a fővárosban és a megyei jogú városokban az ingatlanok árai sokkal jobban növekedtek az elmúlt években, mint a kistelepüléseken, ezért ott nagyobb érdemi segítséget a csok már nem jelent – mondta a támogatások változásával kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy mit fog érezni egy átlagos állampolgár jövőre Magyarországon, tud-e majd egyről a kettőre lépni, a pénzügyminiszter elmondta: 

„Mindenki azt fogja érzékelni, hogy gyógyulnak a pandémia, a háború, és a szankciók okozta sebek, a gazdaság folyamatosan visszatérhet arra a növekedési pályára, oda, ahol a pandémia előtt volt. Érezhető reálbér-növekedés lesz, a nyugdíjak az értéküket megtartják. Nyugdíjas honfitársainknak nem csak a nyugdíjak értékállóságát garantáljuk, hanem a nyugdíjprémium kifizetésével a reálértéken is igyekszünk pluszsegítséget adni. Ha jövőre négyszázalékos gazdasági növekedés lesz, akkor nyugdíjprémiumot is tudunk fizetni, ami pluszban hozzájárulhat a nyugdíjak növekedéséhez, erre tartalékot képeztünk a költségvetésben. A beruházási oldal erősödni fog, amit segíthet a csökkenő infláció, és az MNB által megkezdett lazítással a tovább mérséklődő kamatok. Összességében javuló gazdasági környezet segíti a családokat, a vállalkozásokat. Magyarország gazdasági kilátásai kedvezőek.”

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.