Megerősítette hazánk adósbesorolását a Standard and Poor’s

Stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat a Standard&Poor’s. A hitelminősítő a többi között jelezte: a fegyelmezett költségvetési és monetáris politikának köszönhetően az infláció csökkenő tendenciát mutat és év végére egy számjegyűre mérséklődik.

Magyar Nemzet
2023. 07. 08. 8:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette Magyarország BBB-besorolását és változatlanul stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat a Standard&Poor’s. Két hete a Fitch Ratings is hasonló megerősítő döntést hozott, a háborús válság ellenére továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában tartva hazánkat. Mindez azt mutatja, hogy a hitelminősítők változatlanul bíznak a magyar gazdaságban és értékelik a kormány egyensúlyi mutatókat javító intézkedéseit is. A péntek késő este kiadott értékelésében a Standard&Poor’s kiemelte: a fegyelmezett költségvetési és monetáris politikának köszönhetően az infláció csökkenő tendenciát mutat és év végére egy számjegyűre mérséklődik, a folyó fizetési mérleg jelentősen javult. Mint írják: számos tényező erősíti a gazdaságot – reagált a hitelminősítő döntésére a Pénzügyminisztérium. 

A nemzetközi szervezet megjegyezte, hogy többek között változatlanul erős a munkaerőpiac, amelyre a veszélyes nemzetközi környezet ellenére a magas foglalkoztatottság jellemző, miközben a munkanélküliség még mindig négy százalék alatt van. Emellett a mezőgazdaság teljesítménye önmagában egyszázalékos gazdasági növekedést eredményezhet a tavalyi történelmi aszály után, így a magyar gazdaság idén elkerülheti a recessziót – rögzíti a dokumentum. 

A jelentős külföldi beruházások már idén érdemben bővítik az exportkapacitásokat, így az S&P szerint idén az export már négy százalékkal bővülhet. A szakértők kiemelik a kormány elkötelezettségét a költségvetési hiány csökkentését illetően: úgy vélik, hogy a kihívások ellenére idén sikerül négy százalék alatt tartani a deficitet, és a következő két évben az államadósság is folyamatosan csökken majd. 

A hitelminősítő hangsúlyozza: továbbra is arra számít, hogy Magyarország megállapodásra jut Brüsszellel a hazánknak járó európai uniós folyósítások ügyében. A szakértők szerint a reformok megvalósítása zajlik, de elismerik, hogy a források végső felszabadítása nagyban függ az uniós politikai hangulattól. Hozzáteszik: arra számítanak, hogy az uniós pénzek beáramlása mellett folyamatosan tovább erősödnek majd a külföldi beruházások is.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő az elmúlt évtized munkájának köszönhetően mind befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabb besorolást tartanak érvényben most, mint tíz évvel ezelőtt – emlékeztetett a tárca.

– Nem okozott meglepetést az S&P döntése, hogy megőrizte a befektetésre ajánlott kategóriában a magyar államadósság besorolását és annak stabil kilátását. A januári leminősítés után nem volt várható az ismételt lépés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a másik két nagy hitelminősítő egy kategóriával feljebb jegyzi a magyar államadósságot – nyilatkozta Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője. Az S&P értékelésében kiemelte: úgy a fiskális, mint a monetáris politika számottevő szigorítást hajtott végre, hogy letörje az ikerdeficitet, amelynek a hatásai már az egyensúlyi mutatókban is megjelennek. 

Érdemben mérséklődött az infláció a januári csúcsáról, a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen csökkent, a világpiaci energiaárak normalizálódása és a belső kereslet visszafogása nyomán, illetve stabilizálódott az árfolyam is.

Ezzel együtt is a magyar gazdaság idén stagnálhat, de az infláció lassulásával párhuzamosan a második félévben már növekedhet és jövőre visszatérhet egy gyorsabb, évente három százalék körüli növekedési pályára az S&P előrejelzése szerint. 

– A hitelminősítő a legnagyobb kockázatot az uniós források beérkezése körül látja, ugyanakkor azzal számolnak, hogy már az idei év végén részben megkezdődhetnek a folyósítások. Ezzel szemben az energiapiac alakulása okozta bizonytalanság az enyhébb tél és a jelenleg magas tározói töltöttségi szintek nyomán jelentősen enyhült. Az S&P várakozásai szerint a jegybank tovább folytathatja a lazítását köszönhetően az infláció mérséklődésének és a stabilizálódó árfolyamnak, amely a kormányzati kamatkiadásokat is csökkenti, így pedig mérséklődhet a költségvetési hiány, idén a GDP 3,9, jövőre három százalékára, és folytatódhat az államadósság csökkenő trendje – magyarázta az elemző.

Molnár Dániel  megjegyezte: az S&P legközelebb decemberben dönt a magyar államadósság besorolásáról, és nagy esély van, hogy már ekkor javítanak a kilátáson. 

Ehhez ugyanakkor szükség van az Európai Bizottsággal való vitás ügyek rendezésére, a mérföldkövek teljesítésére, hogy megkezdődjön az uniós források tényleges folyósítása, tovább folytatódjon az infláció lassulása és ezzel párhuzamosan meginduljon a gazdasági növekedés, valamint a kormányzat tudja tartani az idei évre kitűzött hiánycélt.

 

Borítókép: Megerősítette hazánk besorolását és változatlanul stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Standard&Poor’s (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.