Cél a növekedési pálya elérése

Az idei évre az infláció letörését, míg 2024-re a gazdasági növekedés helyreállítását nevezte meg fontos célkitűzésnek a magyar kormány. Ezek elérése érdekében több intézkedés született az elmúlt időszakban. A pozitív forgatókönyv szerint az infláció letörésével a következő hónapokban újra emelkedhetnek a reálbérek, a magyar gazdaság pedig visszatér a növekedési pályára.

2023. 09. 29. 5:34
null
20220906 nestle_HZ_MN Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többféle mutató világított rá a magyar gazdaság állapotára az elmúlt időszakban. Kedvezőbb és kedvezőtlenebb értékeket is láttunk, ami azonban biztos: nem egyszerű kiküszöbölni az orosz–ukrán háború, az energiaválság és a brüsszeli szankciós politika visszaütő hatásait. A magyar kormány az idei évre az infláció letörését, míg a következő esztendőre a növekedés helyreállítását tűzte ki célul. Az előbbi érdekében több intézkedést is bevezetett a kormány. Ezek közül a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer az élelmiszerek áremelkedését fékezi. A számok azt mutatják, hogy nem eredménytelenül. Az árfigyelő júliusi indulása óta a 62 termékkategóriából 54-ben átlagosan 6,8 százalékkal csökkentek az átlagárak. 

A kormány most úgy ítéli meg a helyzetet, hogy a terv sikerül: az év végéig biztosan tíz százalék alá esik az infláció. A kérdés inkább az, hogy a gazdasági növekedés mikor kap erőre.

Varga Mihály a minap egy konferencián arról beszélt, hogy az infláció letörésével a következő hónapokban újra emelkedhetnek a reálbérek, a magyar gazdaság visszatér a növekedési pályára. Mire alapozza mindezt a pénzügyminiszter? A jelenlegi nehéz helyzetben mindenképpen pozitívum, hogy válságállónak bizonyul a munkaerőpiac. Továbbra is rekordszintű a foglalkoztatottság, míg a munkanélküliség szintje az egyik legkedvezőbb az Európai Unióban. Az infláció letörésével pedig a reálbérek ismét emelkedni fognak, ami helyreállítja a belső keresletet. Ez lökést ad a bővülésnek, ahogy azt erősítheti az unió legmagasabb beruházási rátája is.

A kormány a gazdasági visszaesés ellen is több intézkedést hozott, ide sorolhatók a kedvezményes, támogatott hiteleket nyújtó programok. Fontos, hogy a bankszektor is elősegítse a gazdasági teljesítmény erősítését. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért egyeztetett a minap a Magyar Bankszövetség vezetőivel.

A tárcavezető jelezte: a kormány azt várja a pénzintézetektől, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítására.

A Századvég Konjunktúrakutató csütörtökön ismertette a friss előrejelzését. Az elemzés emlékeztetett arra, hogy tavaly 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, az idei első két negyedév alapján azonban ebben az esztendőben nem várható bővülés. Az idén 0,3 százalékkal zsugorodhat a magyar gazdaság, 2024-ben és 2025-ben pedig visszafogott, 2,5 és 2,8 százalékos növekedés prognosztizálható.

A Századvég elemzése kiemelte, hogy a következő időszakban számos tényező befolyásolhatja a hazai teljesítményt. Ha a külpiacokat nézzük, akkor az eurózóna és a főbb kereskedelmi partnereink gazdasága növekedhet, ami támogatja a magyar export tartósan magas bővülését. A belső kereslet azonban jelenleg nem sok jót mutat magáról, a háztartások fogyasztási kiadása visszaesett az év első felében, ami a reálkeresetek csökkenésével indokolható. A Századvég várakozása szerint a fogyasztás az év végéhez közeledve emelkedhet ismét, azonban éves összevetésben így is 1,5 százalékkal lehet alacsonyabb, mint 2022-ben. Az elemzés kitért arra is, hogy a hazai magas kamatkörnyezet, a megemelkedett termelési költségek miatti korábbi profitveszteségek, valamint a meg nem érkező uniós források is fékezték a beruházásokat. Ez is hozzájárult a terület első féléves visszaeséséhez.

Az irányadó kamat idei csökkenése ugyan segítheti a vállalati hitelezést, azonban a kamatok továbbra is magasak. Mindent egybevetve, a magyar gazdaság jövőre állhat újra növekedési pályára.

Borítókép: A foglalkoztatás továbbra is rekordszintű hazánkban (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.