Nagyobb lesz a vártnál az orosz gazdaság növekedése

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss előrejelzésében is a júliusi prognózisához hasonló idei globális gazdasági növekedéssel számol. A jövő évre szóló várakozását azonban enyhén visszafogta. Az IMF az inflációs kilátásokat is ismertette.

2023. 10. 10. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális hazai össztermék (GDP) háromszázalékos növekedését jelzi 2023-ra a World Economic Outlook világgazdasági prognózisában a Nemzetközi Valutaalap. A szervezet szerint ezt jövőre minimálisan lassuló, 2,9 százalékos bővülés követi majd. Előző, júliusi prognózisához képest az IMF nem változtatott idei növekedési várakozásán, de a jövő évit 0,1 százalékponttal rontotta. A globális GDP tavaly 3,5 százalékkal nőtt. 

Mi várható a fejlett gazdaságokban?

A nemzetközi szervezet úgy számol, hogy a fejlett gazdaságokban a tavalyi 2,6 százalékos növekedés után az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,4 százalékos lesz a bővülés. Az Egyesült Államokban a tavalyi 2,1 százalékos növekedés után idén is 2,1 százalékkal nőhet a GDP, ez 0,3 százalékponttal nagyobb a júliusban jelzettnél. Jövőre 1,5 százalékos növekedés várható, ami 0,5 százalékponttal múlja felül a júliusban becsültet. Az euróövezetben a tavalyi 3,3 százalék után idén 0,7 százalék lehet a növekedés, 0,2 százalékponttal kisebb a júliusban becsültnél, amit 2024-ben 1,2 százalékos növekedés követhet, 0,3 százalékponttal alacsonyabb a júliusban jelzettnél. A tavalyi 1,8 százalékos németországi bővülés idén 0,5 százalék csökkenés követheti, 0,2 százalékponttal nagyobb a júliusban becsültnél. Az IMF szerint a német GDP jövőre 0,9 százalékkal nő, míg a júliusi előrejelzés jelentősebb, 1,3 százalékos növekedést valószínűsített 2024-re. Az Egyesült Királyság gazdasági növekedése a tavalyi 4,1 százalékról idén 0,5 százalékra lassul, ami némileg kedvezőbb adat a júliusban várt 0,4 százaléknál. Jövőre 0,6 százalék lehet a gazdasági növekedés, ami elmarad a júliusban becsült egy százaléktól.

Több ponton is változtatott korábbi prognózisához képest a Nemzetközi Valutaalap
Fotó: Shutterstock

Kilátások a feltörekvő térségekben

A feltörekvő térségekben a tavalyi 4,1 százalék bővülés után négy százalék lesz a növekedés idén és jövőre. A júliusi becsléshez képest az ideit nem változtatták, a jövő évit 0,1 százalékponttal rontotta az IMF – ismertette a távirati iroda. Kínában a tavalyi háromszázalékos bővülés után az idén ötszázalékos, jövőre 4,8 százalékos növekedést várnak a jelentés összeállítói. Az ideit 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,3 százalékponttal rontották a júliusi becsléshez viszonyítva. Indiában, ahol tavaly 7,2 százalékkal nőtt a GDP, idén és jövőre egyaránt 6,3 százalékkal bővül a gazdaság teljesítménye az új előrejelzés szerint. Az ideit 0,2 százalékponttal javították a júliusi becsléshez képest, a jövő évre várt növekedési előrejelzésen nem változtattak. 

Oroszország GDP-je idén 2,2 százalékkal nőhet a júliusban becsült 1,5 százalékkal szemben, jövőre pedig 1,1 százalék lehet a gazdasági növekedés, ami kisebb a júliusban becsült 1,3 százaléknál. Az orosz GDP tavaly 2,1 százalékkal csökkent. Az IMF jelezte azt is, hogy Oroszországban a tavalyi 13,8 százalék után idén 5,3 százalék, jövőre 6,3 százalék lehet az infláció. A munkanélküliség a tavalyi 3,9 százalékról idén 3,3 százalékra, jövőre 3,1 százalékra csökken. 

Folytatódik a harc az inflációval

Idei inflációs előrejelzését a fejlett régiókban a júliusi 4,7 százalékról 4,6 százalékra, a jövő évit pedig 2,8 százalékról három százalékra változtatta az IMF, miután tavaly 7,3 százalék volt. A fejlődő régiókban a tavalyi 9,8 százalék után az idén – a júliusi becsléshez képest – 0,2 százalékponttal magasabb, 8,5 százalékos, jövőre egy százalékponttal magasabb, 7,8 százalékos infláció várható. A globális infláció a tavalyi 8,7  százalék után idén 6,9 százalék, jövőre 5,8 százalék lesz, a júliusi becsléshez képest az ideit 0,1 százalékponttal, a jövő évit 0,6 százalékponttal felfelé módosították.

Lengyelország gazdasági teljesítménye a tavalyi 5,1 százalékos növekedés után idén 0,6 százalékra lassul, jövőre pedig 2,3 százalékra gyorsul. Az infláció a tavalyi 14,4 százalék után idén 12 százalék, jövőre 6,4 százalék lesz. A munkanélküliségi ráta idén 2,8 százalék lesz, ami jövőre visszaáll a tavalyi 2,9 százalékos szintre. Ukrajna GDP-je a tavalyi 29,1 százalékos esés után idén két százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő. Az infláció idén 17,7 százalék, jövőre 13 százalék lesz a tavalyi 20,2 százalékot követően. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 24,5 százalékról idén 19,4 százalékra, jövőre 10,6 százalékra mérséklődik. 

Az IMF jelentése szerint Magyarország GDP-je 0,3 százalékkal csökken az idén és 3,1 százalékkal nő jövőre a tavalyi 4,6 százalékos bővülés után. Az infláció a tavalyi 14,5 százalék után idén 17,7 százalék, jövőre 6,6 százalék lesz. A munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,6 százalékról az idén 3,9 százalékra, jövőre 3,8 százalékra változik.

Miként alakulhatnak az olajárak?

A világkereskedelmi forgalom az idén 0,9 százalékkal nő, 1,1 százalékponttal kisebb mértékben a júliusban becsültnél. A jövő évre szóló növekedési adatot 0,2 százalékponttal, 3,5 százalékra gyengítették. Tavaly 5,1 százalékkal bővült a világkereskedelmi forgalom. Az olajár az idén júliusban vártnál 4,2 százalékponttal nagyobb mértékben, 16,5 százalékkal csökken, jövőre pedig a júliusban becsülthöz viszonyítva 5,5 százalékponttal jelentősebben, 0,7 százalékkal csökken. A Brent, a Dubai Fateh és a WTI olajtípusok árának a számtani átlaga 2022-ben 96,36 dollár volt, az idén 80,49 dollár, jövőre pedig 79,92 dollár lehet.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Szergej Szavosztyanov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.