Megugrott az olaj ára az izraeli háború miatt

Több mint három százalékkal emelkedett az olaj ára hétfőn az Izrael és a Hamász között zajló összecsapások miatt, a piac attól tart, hogy a konfliktus kiterjedhet, ami hatással lehet a Közel-Keletről származó ellátásra.

2023. 10. 09. 17:19
olaj tanker Fotó: AFP/ANP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brent olaj ára 3,6 százalékkal, hordónként 87,65 dollárra emelkedett hétfőn kora délutánra, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate (WTI) 4,1 százalékkal, hordónként 86,15 százalékkal drágult, miután a múlt héten 11, illetve több mint nyolc százalékkal esett a romló makrogazdasági kilátások következtében – jelezte a Világgazdaság. 

– Az Izrael elleni támadás további kockázati prémiumot adott az olajáraknak, mivel a piac már így is rendkívül szűkös az OPEC+ termeléskorlátozások miatt, és ez elméletileg tovább szoríthatja a kínálatot – mondta a Reutersnek Craig Erlam, az OANDA munkatársa.

A Hamász szombaton az elmúlt évtizedek legnagyobb katonai támadását indította Izrael ellen, ami megtorló izraeli légicsapások hullámát váltotta ki a Gázai övezetben. Az erőszak kitörése azzal fenyeget, hogy kisiklatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Szaúd-Arábia és Izrael közötti közeledés közvetítésére, amelynek keretében a királyság normalizálná a kapcsolatokat Izraellel, cserébe a Washington és Rijád közötti védelmi megállapodásért.

Szaúdi tisztviselők pénteken állítólag közölték a Fehér Házzal, hogy a javasolt izraeli megállapodás részeként hajlandók jövőre növelni a termelést. Rijád és Moszkva 2023 végéig együttesen napi 1,3 millió hordó önkéntes csökkentésben állapodott meg – emlékeztetett a hírügynökség.

Elemzők szerint a konfliktus következményei közé tartozhat az iráni export esetleges lassulása, amely az amerikai szankciók ellenére jelentősen, napi 600 ezer hordóval nőtt az elmúlt évben, a tárolt nyersolajat pedig értékesítették, ami enyhít a Szaúd-Arábia és Oroszország által okozott hiányon.

– Amennyiben a figyelem Irán felé fordul, fennáll a lehetősége annak, hogy szigorúbb szankciókat vezetnek be, ami potenciálisan ellátási korlátozásokhoz és a piaci feltételek szigorodásához vezethet – figyelmeztetett Ole Hansen, a Saxobank szakértője.

Borítókép: Olajtanker (Fotó: AFP/ANP)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.