Széles körben segít a rezsivédelem

A kormány a rezsivédelemmel a háborús időkben is Európa legalacsonyabb áram- és gázárait biztosítja a magyar családoknak. Az elmúlt időszakban bevezetett intézkedések pedig a településeknek, intézményeknek és a vállalkozásoknak is segítséget nyújtanak.

2023. 10. 01. 10:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány a leginkább érintett szektorok vállalkozásainak villamosenergia-szerződéseiben magasan rögzített árakat szorította kezelhetőbb szintre az áramárplafon júliusi bevezetésével. Így az év végéig a korábbiaknál sokkal olcsóbban jut áramhoz a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási és raktározási ágazatokban működő több mint ötezer cég – közölte az Energiaügyi Minisztérium a távirati irodával.

A tárca közleményében felidézte, hogy a vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt arra kényszerültek tavaly, hogy kiugró árszinten biztosítsák idei ellátásukat. Működőképességüket ezzel megőrizték ugyan, de drasztikusan megnövekedett energiaköltségeik lerontották versenyhelyzetüket. A kormány a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó gazdasági társaságok, vagy egyéni vállalkozók fennálló áramvásárlási szerződésében rögzített árat csökkentette 2023 második fél évére. E szektorok azon vállalkozásai a kedvezményezettek, amelyek idén június 1-jén a rendeletben felsorolt TEÁOR-számok szerinti főtevékenységet végeztek, és fixáras áramszerződéssel rendelkeztek. A jogszabályi beavatkozás nyomán az érintett kör megawattóránként legfeljebb nettó kétszáz eurós áramárról kap számlát július elsejétől.

– A teljes program hat hónap alatt összesen mintegy negyvenmilliárd forinttal támogatja a cégeket. A júliusi energiafelhasználási adatok alapján tizenöt energiakereskedőnek 4,8 milliárd forint kompenzációt fizettek már ki. A rezsivédelmi alapból a közelmúltban az Energiaügyi Minisztériumhoz átcsoportosított 32 milliárd forint e kiadás idén folyósítandó részét fedezi – ismertette a tárca.

A közlemény rámutat arra is, hogy a kormány a rezsivédelemmel a háborús időkben is Európa legalacsonyabb áram- és gázárait biztosítja a magyar családoknak. Az Energiaügyi Minisztérium számos intézkedéssel segítette a településeket, intézményeket és vállalkozásokat energiaköltségeik mérséklésében. Májustól több tízezer mikrovállalkozás energiadíjai feleződtek meg, elősegítve gazdaságos működésüket. Az intézmények távhődíjait a múlt év végi szint negyedére csökkentette a tárca. Az áramárplafon több mint ötezer hazai cég versenyképességét erősíti, átmeneti alkalmazása a nemzetgazdaság és a munkahelyek védelmét szolgálja. A jelenlegi árkörnyezetben a versenypiaci fogyasztók már lényegesen kedvezőbb feltételekkel gondoskodhatnak jövő évi áramellátásukról – hívta fel a figyelmet a lehetőségekre a minisztérium.

A minap beszámoltunk arról is, hogy még az előzőnél hidegebb télben is nagy biztonsággal garantálható a magyar családok zavartalan földgázellátása. A kimagasló kapacitású hazai tárolók töltöttsége 93 százaléknál utolérte az uniós átlagot. A betárolt készlet már a másfélszerese a nemzetközi energiaválság előtti, 2021-es éves lakossági fogyasztásnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.