Abszurd, ami az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében folyik + videó

A legújabb magyarázatnak szánt történet szép és kerek, csakhogy van vele néhány probléma.

2023. 11. 20. 7:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Új fejlemények érkeztek az Északi Áramlat gázvezeték robbantásának ügyében – jelezte a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt.

Az amerikai Washington Post és a német Spiegel szerint az ukrán titkosszolgálat volt tisztje, Roman Cservinszkij lehetett az akció koordinátora. A lapok olyan, a tervezésben jártas, a személy szerepét ismerő, nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkoznak, akik korábban nem számoltak be az értesüléseikről. Az azonban, hogy a volt tiszt személye egyáltalán hogyan merült föl, nem világos. A cikkek fő érve, hogy Cservinszkij kiválóan alkalmas volt a feladatra.

– Sokatmondó azonban, hogy a volt tiszt egy másik incidens miatt már letartóztatás alatt áll. A vád szerint tavaly nyáron sikertelenül próbált disszidálásra rávenni egy orosz pilótát, és a repteret – ahol át kellett volna adni a repülőgépét – végül orosz csapatok támadták meg. A következmény: egy ukrán halott és több mint egy tucat sebesült volt – ismertette Hortay Olivér. 

Az üzletágvezető szerint az ügyet tovább bonyolítja, hogy Cservinszkij a háború kirobbanását követően nyilvánosan meggyanúsította a Zelenszkij-adminisztrációt, hogy tagjai között orosz kémek vannak. A volt tiszt szerint a letartóztatása politikai megtorlás, és a pilótával kapcsolatos akciót a főparancsnoka valójában jóváhagyta. Ezt ráadásul a korábbi, közvetlen felettese is visszaigazolta, így a volt ukrán tisztre egyre többen nem bűnösként, hanem nemzeti hősként tekintenek.

Arra pedig, hogy Cservinszkij részt vett az Északi Áramlat elleni támadásban, egyelőre semmi bizonyíték sincs. A volt tiszt tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, az ukrán hatóságok pedig nem nyilatkoznak. – Akárhogy is, Cservinszkij ideális bűnbaknak tűnik. Az amerikai és német lapok története alátámasztja azt a narratívát, amely szerint a nyugati szövetség tagjait – és különösen az Egyesült Államokat – nem terheli felelősség a robbantásért. Cservinszkij lehetséges részvételével ráadásul az is hihetőbbnek tűnik, hogy Zelenszkij elnök nem tudott az akció előkészítéséről – mondta a szakértő.

Hortay Olivér kiemelte: a történet tehát szép és kerek, csakhogy van vele néhány probléma. 

Az incidenst követően például – kellő katonai képességek hiányában – a biztonsági szakértők elsőként az ukránok lehetséges részvételét zárták ki. Akkor mégis hogyan válhattak mostanra az elsődleges gyanúsítottá?

– Továbbra is kérdés, hogy hol vannak a hivatalos nyomozás eredményei. Abszurd, hogy egy évvel az európai kritikus infrastruktúrát ért, történelmi léptékű terrorakció után még mindig kizárólag értékvezérelt, „oknyomozó” cikkekből gyűjtögethetjük a kirakós darabkáit – tette hozzá az üzletágvezető.

 

Borítóképtó: Még minidig nem látni világosan az európai kritikus infrastruktúrát ért, történelmi léptékű terrorakció kapcsán (Fotó: Frame Stock Footage)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.