Nem várt helyről segíthetnek Európa egyre borúsabb helyzetén + videó

Trump eltörölné azt a programot, amivel Biden Amerikába csábítja az európai cégeket.

2023. 11. 28. 8:55
TRUMP, Donald
Sioux City, 2023. október 30. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a pódiumon, az amerikai elnökválasztási folyamat hivatalos kezdetét jelentõ iowai jelölõgyûlésen (kaukusz) Sioux Cityben 2023. október 29-én. Az Egyesült Államokban 2024. novemberben tartják az elnökválasztást. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Donald Trump eltörölné azokat a támogatásokat, amelyekkel Joe Biden Amerikába csábítja az európai vállalatokat – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér a közösségi oldalán. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszámolt.

Idén év elején lépett életbe az amerikai elnök, Joe Biden inflációcsökkentési törvénye. Az intézkedés csak a nevében célozza az árak leszorítását, valójában egy nagyszabású protekcionista program, amely négyszázmilliárd dollárt önt az amerikai gazdaságra. Az ösztönzők az Egyesült Államok újraiparosítását szolgálják elsősorban a zöld technológiák területén.

– A lépéssel Joe Biden támogatásháborút indított, de az ostor nem Kínán, hanem az Európai Unión csattant. Kína évek óta nagy erőfeszítéseket tesz a zöld iparának fejlesztése érdekében, így mostanra világelsővé vált. Az állami kontroll, az alacsony termelési költségek és a megszerzett piaci előny továbbra is otthon tartja a kínai vállalatokat – magyarázta a szakértő.

Európából viszont beindult a cégek elvándorlása. A magas energiaárak és az amerikai támogatás együttesen már olyan hátrányt jelent, amivel az Európai Unió nem tud mit kezdeni. Hiába a fenyegetések, a saját programok és a közös munkacsoportok, Joe Biden hajthatatlan, az európai vállalatok elszivárgása pedig folyamatos.

– Úgy tűnik, hogy a megoldás nem várt helyről, Amerikából érkezhet. Donald Trump ugyanis bejelentette, hogy megválasztása esetén az egész programot eltörölné, sőt, még a támogatásokat folyósító hivatalt is bezárná – ismertette Hortay Olivér.

A volt elnök persze nem az európaiakat sajnálta meg: az intézkedést az amerikai gazdaság szempontjából tartja elhibázottnak. Trump szerint az Egyesült Államoknak a hagyományos termelőire kellene koncentrálnia ahelyett, hogy rendkívüli költségek árán egy olyan területet épít, amiben csak másodhegedűs lehet Kína mögött.

– A volt elnöknek talán igaza van, talán nem. Számos szakmai szervezet támogatja az új irányt, a demokratáknál és a zöldeknél viszont kiveri a biztosítékot. Számunkra mindenesetre jó lenne, ha azok után, hogy Brüsszel nem tett semmit, Amerika maga oldaná fel a problémát. Időnként nekünk is lehet szerencsénk – tette hozzá a Századvég üzletágvezetője. 

 

Borítókép:  A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.