Brüsszel „megtisztította az utat” az amerikai gáz előtt + videó

Időről időre megjelenik egy brüsszeli vezető, aki az amerikai energiacégek segítségére siet.

2023. 09. 26. 7:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy segítség ez az amerikai vállalatoknak – így kommentálták elemzők Brüsszel energiaügyi főigazgatójának új nyilatkozatát – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszámolt a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében. 

A szakértó emlékeztetett arra, hogy mára az Egyesült Államok vált az Európai Unió legnagyobb gázbeszállítójává. A vezetékes orosz beszerzések leépültek és a helyüket nagyrészt amerikai cseppfolyósított gáz, rövidítve LNG-szállítmányok vették át. 

 

Az új szerződések döntően hosszú távú megállapodások, azaz az európai vásárlók vállalták, hogy a következő tíz-húsz évben az amerikaiaktól fognak vásárolni.

 

– Csakhogy egy apró kavics került a fogaskerekek közé. Az Európai Bizottság – amely egyébként a háború kirobbanása után elsőként kötött hosszú távú szerződést az Egyesült Államokkal – következetesen azt kommunikálja, hogy – klímavédelmi okokból – 2030-ra nemcsak az orosz, de mindenféle gázbeszerzést vissza kellene szorítani. Ebből néhány európai vásárló azt a következtetést vonta le, hogy talán mégsem érdemes hosszú távon elköteleződni az amerikai eladók felé – ismertette az üzletágvezető. 

Hortay Olivér jelezte azt is, hogy a gordiuszi csomót Ditte Juul Jørgensen vágta át. Az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója egy interjúban tiszta vizet öntött a pohárba és elmondta: Európának még évtizedekig szüksége lesz az amerikai energiára. A kommentárok szerint ezzel Jørgensen végre azok előtt az európai vásárlók előtt is „megtisztította az utat”, akik eddig haboztak hosszú távon elköteleződni.

–A történet tanulsága, hogy az amerikai gázvállalatok élete sem fenékig tejfel. Nagy szerencse, hogy amikor a sors akadályt gördít eléjük, időről időre megjelenik egy brüsszeli vezető, aki egyengeti az útjukat. Bárcsak Európa útját is egyengetné valaki – tette hozzá a Századvég szakértője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.