időjárás 5°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Brüsszel „megtisztította az utat” az amerikai gáz előtt + videó

Magyar Nemzet
2023.09.26. 07:37 2023.09.26. 10:40
Brüsszel „megtisztította az utat” az amerikai gáz előtt + videó

– Nagy segítség ez az amerikai vállalatoknak – így kommentálták elemzők Brüsszel energiaügyi főigazgatójának új nyilatkozatát – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszámolt a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében. 

A szakértó emlékeztetett arra, hogy mára az Egyesült Államok vált az Európai Unió legnagyobb gázbeszállítójává. A vezetékes orosz beszerzések leépültek és a helyüket nagyrészt amerikai cseppfolyósított gáz, rövidítve LNG-szállítmányok vették át. 

 

Az új szerződések döntően hosszú távú megállapodások, azaz az európai vásárlók vállalták, hogy a következő tíz-húsz évben az amerikaiaktól fognak vásárolni.

 

– Csakhogy egy apró kavics került a fogaskerekek közé. Az Európai Bizottság – amely egyébként a háború kirobbanása után elsőként kötött hosszú távú szerződést az Egyesült Államokkal – következetesen azt kommunikálja, hogy – klímavédelmi okokból – 2030-ra nemcsak az orosz, de mindenféle gázbeszerzést vissza kellene szorítani. Ebből néhány európai vásárló azt a következtetést vonta le, hogy talán mégsem érdemes hosszú távon elköteleződni az amerikai eladók felé – ismertette az üzletágvezető. 

Hortay Olivér jelezte azt is, hogy a gordiuszi csomót Ditte Juul Jørgensen vágta át. Az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója egy interjúban tiszta vizet öntött a pohárba és elmondta: Európának még évtizedekig szüksége lesz az amerikai energiára. A kommentárok szerint ezzel Jørgensen végre azok előtt az európai vásárlók előtt is „megtisztította az utat”, akik eddig haboztak hosszú távon elköteleződni.

–A történet tanulsága, hogy az amerikai gázvállalatok élete sem fenékig tejfel. Nagy szerencse, hogy amikor a sors akadályt gördít eléjük, időről időre megjelenik egy brüsszeli vezető, aki egyengeti az útjukat. Bárcsak Európa útját is egyengetné valaki – tette hozzá a Századvég szakértője.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.