Bejelentés: háromszázmilliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte a friss hírt.

2023. 12. 28. 12:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bejelentés: háromszázmilliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra” – írta közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Varga Mihály. A pénzügyminiszter jelezte: Magyarország módosított helyreállítási tervét december 8-án elfogadták az uniós pénzügyminiszterek, így elhárult az akadály a hazánknak járó források folyósítása elől. A RePowerEU forrásaiból 779,5 millió eurót, azaz közel háromsázmilliárd forintot utaltak hazánknak a mai napon. 

A tárcavezető nemrégiben arról is beszélt, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a RePowerEU tervből. Emlékeztetett, a RePowerEU támogatáson felül a magyar kormány a hitelrészből is döntően olyan beruházásokhoz, fejlesztésekhez fog hozzájárulni, amelyek a zöldátállást segítik. A pénzügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország mindig is fontosnak tartotta a zöldátállást. A teljes program 67,1 százaléka ezért ezt a területet célozza. 

Varga Mihály december 8-án a döntést követően reményét fejezte ki, hogy hamarosan felszabadulnak a kohéziós és a helyreállítási források is, hiszen Magyarország minden feltételt teljesített, így minél előbb hozzájuthat azokhoz az összegekhez, amelyek járnak neki.

Lapunk korábban írt arról is, hogy az Európai Bizottság az orosz–ukrán háború okozta nemzetközi energiaválságra reagálva terjesztette elő a RePowerEU projektet. A tagállamok helyreállítási és ellenálló képességi terveiket ezzel egészítik ki, amelyek új vagy kibővített intézkedéseket, beruházásokat tartalmaznak főként az energiamegtakarítás elérése, az energiaellátás diverzifikálása, a megújulók térnyerésének felpörgetése érdekében. Hazánk még az augusztus végi határidőre nyújtotta be az önálló energetikai fejezetre szóló javaslatát. A több mint 2300 milliárd forint összértékű fejlesztések elsősorban a villamosenergia-hálózat korszerűsítését, az ipar zöldítését, a geotermikus energia szélesebb körű hasznosítását, a zöldgazdaságban foglalkoztatható szakemberek képzését és az energiahatékonyság javítását célozzák – közölte akkor az Energiaügyi Minisztérium.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.