Klímacsúcs: itt lenne az ideje leállni a valóságtagadással + videó

A megállapodás napján kiderült, hogy a nyugati törekvések megbuktak.

2023. 12. 16. 9:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Állítson bármit is a főáramú média, az idei klímacsúcs egy kudarc. A fiaskó jelentősége ráadásul túlmutat az éghajlatpolitikán – emelte ki közösségi oldalán Hortay Olivér a minap zárult esemény kapcsán. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt. 

Emlékeztetett: az év legfontosabb klímavédelmi eseményének központi kérdését ezúttal a szén- és gázfelhasználás csökkentése jelentette. A nyugati országok – köztük az Egyesült Államok – arra próbálták rávenni a világ többi részét, hogy vállalják: belátható időn belül kivezetik a fosszilis tüzelőanyagokat. Erről számos cikket is lehetett olvasni.

Aztán elkezdődött a találkozó és sorra érkeztek a hírek arról, hogy az olajnagyhatalmak – elsősorban Szaúd-Arábia – ellenállnak. Érthető, hiszen ezek az országok az olajból élnek. Ha nincs több vásárló, nincs több bevétel. A konfliktusról a főáramú média igazi politikai adok-kapokként tudósított, amiben egyszer az egyik, másszor a másik fél áll nyerésre. Végül eljött a megállapodás napja, és a nyugati törekvések megbuktak. Az elfogadott szövegbe mindössze az a felhívás került be, hogy az országok „járuljanak hozzá az átálláshoz az energiarendszerekben a fosszilis tüzelőanyagokat illetően”. 

– Semmi kivezetés, semmi csökkentés és semmi kötelezettség. És hogy hogyan tálalja mindezt a nyugati média? Sikertörténetként – hívta fel a figyelmet az ellenmondásra Hortay Olivér.

Joe Biden amerikai elnök  történelmi mérföldkőnek nevezte a megállapodást, mert – ahogyan ő fogalmaz – a világ vezetői most először vállalták, hogy leválnak a fosszilis tüzelőanyagokról. A nyilatkozat óta pedig a főáramú médiából úgy érkeznek sorra a sikerjelentések, mintha az elmúlt hetek cikkei meg sem születtek volna.

– Csakhogy a fosszilis energiahordozókra vonatkozóan a valóságban senki semmilyen konkrétumot sem vállalt. Világos, hogy kínos lenne leírni, hogy több tízezer ember hiába utazott a klímacsúcsra és, hogy az olajnagyhatalmak lenyomták a nyugati törekvéseket, de a történet ilyen nyílt átkeretezése azért mégiscsak felháborító – magyarázta a Századvég szakértője. 

Hortay Olivér szerint itt lenne az ideje leállni a valóságtagadással. – Az idei klímacsúcs nem sikertörténet, hanem újabb jel, ami azt mutatja, hogy a Nyugat egyre jobban veszít érdekérvényesítő képességéből. És az igazi kérdés nem az, hogy milyen szavak kerültek be egy egyébként is jogi következmények nélküli megállapodásba. A valódi kérdés, hogy a Nyugat hogyan tudja visszaszerezni az erejét – tette hozzá az üzletágvezető.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Reuters)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.