Módosították az uniós gazdasági kormányzást

A változtatás megfelel a magyar érdekeknek. Erős a kormány érdekérvényesítő képessége.

2023. 12. 20. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar érdekeknek megfelelően módosította a spanyol uniós soros elnökség a gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, ami azt mutatja, hogy a kormány érdekérvényesítő képessége rendkívül erős – emelte ki Varga Mihály az online formában megtartott Ecofin-ülés után. A tárcavezető hangsúlyozta: az uniós pénzügyminiszterek rábólintottak a tagállami költségvetéseket meghatározó reformra, a tervezet elfogadását azonban hosszú vita előzte meg.

– Egy járvány után és egy háború közelében az Európai Uniónak válaszolnia kell a magas adósságszintekkel és az új beruházási kihívásokkal kapcsolatos kihívásokra: az ezzel kapcsolatos rendszert a három elemből álló gazdasági kormányzás reformja hivatott megújítani – mutatott rá a miniszter. A tárcavezető szerint a reform szükségességével minden tagállam egyetértett, azonban a részletekről heves vita folyt. Mint mondta: egyes országok több szigort, mások több rugalmasságot akartak.

– Magyarország egy átgondolt, mindenki számára elfogadható rendszer kidolgozásában volt érdekelt, és az a javaslat, amelyet a spanyol elnökség az asztalra tett, igyekezett minden igénynek megfelelni – hívta fel rá a figyelmet a miniszter.

Varga Mihály kijelentette: Magyarország mindvégig azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési politikában a nemzeti kormányok mozgásterét kell növelni, nem pedig az Európai Bizottságét. Hozzátette: ezt sikerült elérni, az elfogadott tervezet megerősíti a tagállamok és az Európai Tanács szerepét az Európai Bizottság ellenében. Emellett Magyarország azt is javasolta, hogy a védelmi többletkiadásokat vegyék figyelembe a maastrichti hiányszint értékelésekor: ez szintén belekerült a reformba – fűzte hozzá Varga Mihály.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.