Árulás: Amerika mégsem annyira megbízható gázbeszállító + videó

Az eset tanulsága, hogy nem érdemes az egyik függést egy hasonlóan nagyarányú másik függésre cserélni.

2024. 01. 31. 7:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy tűnik, Amerika mégsem annyira megbízható gázbeszállító – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt. Emlékeztetett: lassan két éve hallgatjuk a szankciópárti politikusoktól, hogy Európának sürgősen le kell válnia az orosz gázról, mert Oroszország megbízhatatlan partner. Az uniós tagállamok egy része ennek megfelelően el is vágta korábbi orosz kereskedelmi kapcsolatait és a drágább, illetve környezetszennyezőbb amerikai LNG (cseppfolyósított földgáz) felé fordult. Ebből az Egyesült Államok már most is sokat profitált, hiszen a tavalyi év végére – Katart és Ausztráliát megelőzve – a világ legnagyobb exportőrévé vált, de a java még csak ezután következne.

Az európai igények tudniillik nagyok, így az Egyesült Államoknak új kapacitásokat kell kiépítenie. Ez idő és költségigényes. Az amerikai vállalatok – hogy elkerüljék a kockázatokat – kihasználták az európaiak kiszolgáltatottságát és olyan hosszú távú szerződéseket kötöttek velük, amelyek tartósan biztosítják, hogy az új beruházásokkal megtermelt gáznak évek múlva is legyen piaca. Ezt ráadásul óriási volumenben tették: a Financial Times gyűjtése szerint 2030-ra Amerika gázpiaci befolyása az Európai Unióban – már a meglévő szerződésállomány alapján is – nagyobb lesz, mint amekkora Oroszországnak valaha volt. Csakhogy egy új intézkedés miatt az egész modell veszélybe került. 

– Az amerikai választások közeledtével ugyanis egyre többen azzal támadják Joe Biden elnököt, hogy a nagyszabású kapacitásfejlesztések összeegyeztethetetlenek a korábbi klímavédelmi ígéreteivel. Márpedig Biden jelentős részben ezeknek az ígéreteknek köszönhette, hogy legutóbb megválasztották és mivel újrázni szeretne, úgy döntött, hogy enged, azaz teljesen leállítja az új exportprojektekre vonatkozó engedélyek kiadását – ismertette Hortay Olivér. Az üzletágvezető szerint a döntésnek súlyos következményei lehetnek Európára nézve. Ha az új beruházások nem valósulnak meg vagy csúsznak, az amerikaiak nem fogják tudni leszállítani a hosszú távú szerződésekben foglalt mennyiségeket. 

Az orosz gázra visszatérni – az elmúlt két év szankciópárti nyilatkozatainak fényében – aligha opció, más beszállítók kapacitásai pedig évekre előre le vannak kötve. Sokatmondó, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi kamarájának vezetője szerint a döntéssel az amerikai adminisztráció elárulta szövetségeseit.

– Az eset tanulsága, hogy nem érdemes az egyik függést egy hasonlóan nagyarányú másik függésre cserélni, mert így a kockázat megmarad. A kitettség csak a beszállítók körének bővítésével csökkenthető, ami viszont ellentétes az eladók kizárásával, azaz a szankciókkal. Nem létezik jó és rossz beszállító. Ha Biden vagy Putyin érdeke azt diktálja, hogy változtassanak a korábbi megállapodásaikon, azt szemrebbenés nélkül meg is fogják tenni. Ha mást nem, legalább ezt az egyet megtanulhatták volna Brüsszelben az elmúlt két évben – tette hozzá a szakértő.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.