Gyorsan célba érnek a milliárdok

Átfogó, széles körű segítséget nyújt a kormány a hazai vállalkozásoknak a kedvezőtlen környezet nehézségeinek ellensúlyozására. A lehetőségek a különböző hitelprogramokról kezdve az elektromos autókhoz nyújtott támogatásokon keresztül az ingyenesen megszerezhető jogosítványig terjednek. Az év további részében újabb lépések várhatók.

2024. 03. 02. 6:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több programmal sietett a kormány a vállalkozások segítségére, amióta a háborúval és a visszaütő szankciós politikával sújtott nemzetközi környezet jelentős akadályokkal szembesítette egész Európát. Az intézkedések eredményei számszerűsíthetők, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a gazdaság megvédését szolgáló kormányzati lépések összességében 2,3 százalékponttal javították a gazdaság teljesítményét.

Business,Man,Drawing,A,Growing,Graph
Gazdasági növekedés
A kormány idei célja az, hogy növekedési pályára állítsa a gazdaságot
Fotó: Shutterstock

Az egyik legnépszerűbb kezdeményezésnek a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram bizonyult, amelyet tavaly februárban hirdettek meg. Ez első körben ezermilliárd forint fix kamatozású forgóeszköz- és beruházási hitellel járult hozzá a vállalatok talpon maradásához. Ha ez nincs, akkor a vállalati hitelezés több mint negyven százalékkal esett volna vissza. A program az idén kétszázmilliárd forintos kerettel folytatódott, a forrás beruházási célokra vehető igénybe. 

Az Exim Magyarország a minap közölte, hogy egy hónap leforgása alatt annyi kérelem érkezett be a lehetőség igénybevételére, hogy kimerítette a kétszázmilliárd forint többletforrással megnövelt keretet. A hazai cégek a korábbinál is kedvezményesebb feltételek mellett, forintban akár öt, euróban akár három százalék kamatozású, maximum tízéves lejáratú kölcsönt igényelhettek.

A kormány arról is döntött, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop plusz) keretében olcsó és célzott hitelekkel 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére. Így a második negyedévtől kezdődően a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) első lépésként 130 milliárd forint könnyen elérhető, kedvező hitelprogram nyílik meg. A KKV technológia plusz hitelprogram célja a cégek olyan beruházásainak a támogatása, amelyek esetében a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek jelenleg akadályozzák a finanszírozást. A kölcsön Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható. Az igényelhető összeg nagysága tízmillió és százmillió forint közötti, amelyet a kormány nullaszázalékos kamat mellett biztosít. A pályázatokat várhatóan áprilistól lehet majd benyújtani az MFB-pontokon.

Fontos döntés volt, hogy az idén is felkarolja az állam a Széchenyi-kártya-programot, amely a futamidő végéig fix, ötszázalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kis- és közepes cégeknek. 

A felvehető összegek emelkedtek, így például a Széchenyi beruházási és agrár Széchenyi beruházási hitelek esetében az elérhető segítség maximális összege egymilliárd forintról 1,4 milliárdra nőtt. A Széchenyi mikrohitel termék esetében pedig a maximálisan felvehető összeg ötvenmillióról százmillió forintra emelkedett.

A kormány mindezek mellett olyan kezdeményezéseket is útnak indított, mint például az e-járműprogram. Február ötödikétől kérhető vissza nem térítendő állami hozzájárulás tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. A harmincmilliárd forintos program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti. A tíz fő alatti vállalkozások legfeljebb egy, a 10–49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50–249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be.

A minap beszámoltunk arról, hogy a munkaerőpiaci aktivitás növelése, valamint a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítése érdekében gépjárművezető képzési program is indult márciustól. Az 1,7 milliárd forintnyi hazai forrásból megvalósuló lehetőséggel több mint ezren szerezhetnek jogosítványt, lényegében ingyenesen. Már azt is tudni, hogy a kormány az év további részében újabb intézkedéseket jelent majd be. A cél továbbra is az, hogy Magyarország visszaálljon a növekedési pályára.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fotó: Shutterstock)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.