Elismerést kapott hazánk az infláció letöréséért

A nemzetközi pénzügyi intézmények szerint Magyarország visszatér a gazdasági növekedés pályájára.

2024. 04. 18. 8:28
Illusztráció Fotó: GettyImages
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, ami két százalék felett alakulhat – nyilatkozta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Washingtonban szerdán a Világbank és Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén.

A magyar delegáció vezetője az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy 2025-re a Világbank és a Valutaalap szakértői három-négy százalékos növekedést várnak, ami kiemelkedő abban az európai gazdasági környezetben, ahol összességében erre az évre csupán egyszázalékos növekedésre számítanak.

A nemzetközi pénzügyi szervezet tavaszi tanácskozásának fő témáját összefoglalva Tóth Tibor elmondta, hogy a válságokról és arra adott válaszokról szól az idei tavaszi közgyűlés.

Rámutatott, hogy már az elmúlt években is a válságkezelés volt a fő téma, és hangsúlyozta, hogy változatlanul a világban általánosan érvényes kihívások közé tartoznak a háborúk okozta gazdasági sokkok, az infláció, a fiskális nehézségek, az egyes országok adósságállományai, valamint a klímaváltozásból fakadó gazdasági feladatok.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az összes probléma közül az egyik legnagyobb kihívást az infláció jelenti, és ebből a szempontból az elmúlt egy év magyar teljesítményét pozitívan értékelték a közgyűlés résztvevői.

Kifejtette: amikor a magyar küldöttség egy évvel ezelőtt előterjesztette azt a magyar kormányzati szándékot, hogy az év végére egy számjegyűvé lassuljon az infláció, azt szkeptikusan fogadták a befektetők. Azt a tényt, hogy már tavaly októberre egy számjegyű lett az ütem, az idei év elejére pedig 3,7 és 3,8 százalékra mérséklődött, a jelenlegi közgyűlésen elismerés fogadta – mondta. Ez a mérték szinte megegyezik az Egyesült Államokban márciusra közölt inflációs adatával – jegyezte meg.

Tóth Tibor rámutatott arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésén nemcsak a két szervezet illetékesei, de a tagországok kormányainak, nemzeti jegybankjainak képviselői, valamint piaci szereplők is részt vesznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.