Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Meg kell erősíteni a magyar gazdaság kulcsterületeit

Az európai folyamatok már nem a nyugalom, a béke és a jólét felé, hanem a sodródás, a kiszolgáltatottság és az önfeladás felé mutatnak.

2024. 05. 21. 12:25
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország szuverenitásának növeléséhez meg kell erősíteni a magyar gazdaság kulcsterületeit, köztük a magyar élelmiszeripart is – jelentette ki Varga Mihály a Szatmári Cégcsoport új malomüzemének alapkőletételén, Karcagon. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaság idén és jövőre is az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet, ezt az Európai Bizottság előrejelzése is alátámasztja.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a sikeres 2010-es évek után ma négy rendkívül nehéz éven vagyunk túl, a magyar gazdaság azonban helytállt, idén éves szinten 2,5 százalék körüli bővülést érhetünk el. Emlékeztetett: 

a háború és a romló nemzetközi környezet ellenére a 4,7 millió munkahelyet mindvégig megőriztük, az inflációt sikeresen letörtük, a reálbéreket növekedési pályára állítottuk. Az idei feladat az egyensúly helyreállítása és a gazdasági növekedés beindítása.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy ma már a nemzetközi előrejelzések is optimisták Magyarországot illetően, továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat mindhárom nagy hitelminősítő. Az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa szerint Magyarország érheti el az idén a hetedik, 2025-ben pedig a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést az uniós országok között.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy ma az európai folyamatok már nem a nyugalom, a béke és a jólét felé, hanem a sodródás, a kiszolgáltatottság és az önfeladás felé mutatnak. 

– Ebben a környezetben kell helytállnunk és szuverén országnak maradnunk – tette hozzá, kiemelve: a magyar kormány azért dolgozik, hogy a háború helyett ismét az építkezés, a fejlődés, az előrelépés legyen a meghatározó elem. 

A miniszter rámutatott: a magyar élelmiszeripar fejlődését szolgálja a Szatmári Cégcsoport most elinduló 1,5 milliárd forint összértékű beruházása is, amely a kormány támogatásával valósul meg. A fejlesztés keretében több mint 2500 négyzetméteren épül új hántolóüzem és terménytároló, az emellett megépülő napelempark a vállalat biztonságos működését segíti. A megépülő új gyártókapacitás olyan speciális gabonatermékeket is képes lesz előállítani, amelyek korábban hiányoztak a termékpalettáról.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.