Élő közvetítés
Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Napenergia plusz: az előzetesen vártnál sokkal több háztartás juthat támogatáshoz

Már ötvenmilliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a programban.

2024. 05. 22. 11:10
Napelemek haztetokon-01
Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy négymillió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.

A tárca bejegyzésében felidézte: a kormány a Napenergia plusz programban ingatlanonként akár ötmillió forint hozzájárulást kínál a napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez és felszereléséhez. A sikeresen pályázóknak csak költségeik harmadát kell saját forrásból állniuk, a nagyobbik hányadot az állam vállalja át. A múlt héten az első utalásokkal a kifizetések is megkezdődtek a 75 milliárd forintos programban.

Jelenleg további több mint ötezer támogatási kérelem áll feldolgozás, hiánypótlás alatt. Az már biztosra vehető, hogy a meghirdetéskor kalkulált 15 ezer háztartásnál jóval több jut támogatáshoz a programban – közölte az EM.

Az átviteli rendszerirányító friss adatai szerint közel 267 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemel Magyarországon. A többnyire családi házak tetején működő napelemes rendszerek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az áramtermelő kapacitások több mint felét már a megújulók adják Magyarországon. A tiszta energiaforrások 2015-ben még tíz százalék alatti aránya idén tavasszal nőtt 50 százalék fölé a villamosenergia-rendszer bruttó beépített teljesítőképességében. A megújulók részesedésének kilenctizede az ipari és háztartási naperőművekből származik – ismertette a tárca.

A Napenergia plusz programnak köszönhetően a családok saját eszközzel termelhetnek zöldenergiát, amelyet későbbi fogyasztásra el is tárolhatnak. A rugalmas felhasználás révén önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Az előkészületben lévő folytatásban tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemek mellé lehet majd kormányzati támogatással korszerű energiatárolót vásárolni – jelezte bejegyzésében az EM.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.