Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Betiltják a kedvenc rágcsálnivalóját, legalábbis ha az unión múlik

Lépett az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hatósága.

Forrás: Telegraph, Dívány2024. 06. 06. 14:55
chips, csipsz
illusztráció Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyesnek ítélte a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszereket az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hatósága, ezért betiltotta a forgalmazásukat – írja a Telegraph cikke alapján a Dívány. 

Ebben azt írják, hogy az ízesítőaromák egészségre gyakorolt hatásait kutatta az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA), amely megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokat jelenthet. Nem kellett sok, az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket.

Emiatt a füstölt szalonnás ízesítésű csipszek eltűnnek a boltok polcairól, nagyjából két éven belül. A kutatások szerint ugyanis a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan termék árusítását megszüntetik, ami ilyet tartalmaz. A vizsgálatok kimutatták a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását, azonban azt nem lehet tudni, hogy mi a biztonságos szint, ezért általános tiltás mellett döntöttek. 

A füstös aromák – ebből nyolcféle létezik – betiltásáról áprilisban sikerült megállapodniuk a döntéshozóknak, ami azt jelenti, hogy két éven belül kell eltüntetni őket a tagállamok üzleteinek a polcairól.  Azonban lehetséges, hogy ez a kör még nincs teljesen lefutva, ugyanis a gyártók vitatják az ízesítés és a daganatos megbetegedések közötti összefüggést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.