Már lehet számolgatni, mennyi lesz a minimálbér

Megtartotta első ülését a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, ahol idén nagy horderejű döntések születhetnek. Bár a kezdeti javaslatok még nincsenek kiforrva és messze van a tárgyalások vége, de már most lehet számolgatni, hogy 2025-ben mennyi lesz a minimálbér összege Magyarországon.

2024. 07. 22. 19:09
munka, munkaerő, kivándorlás, dolgozó, gyár
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén minden korábbinál hamarabb, már a nyár közepén összeült a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy tárgyaljon a minimálbér összegéről.

munka, munkaerő, kivándorlás, dolgozó, gyár
Fotó: Shutterstock

A nagy sietség oka, hogy a munkaadóknak és a szakszervezeteknek november 15-ig kész terveket kell kidolgozniuk a uniós minimálbérről szóló irányelv hazai gyakorlatba történő átültetéséről. 

Így például választ kell adniuk arra, hogy milyen mutatók alapján határozzák meg a minimálbért, egy- vagy többéves bérmegállapodást kötnek, hogy érik el a kollektív szerződések országos lefedettségét, illetve hogy mi lesz a garantált bérminimum sorsa, amelynek megszüntetése már tavaly felmerült.

Noha a tárgyalások a kezdeti szakaszukban járnak, amelyeket még számtalan körülmény befolyásolhat, hiszen csak szeptemberben lesznek ismertek a jövő évi makroszámok, de az első megszólalások alapján nagyjából körvonalazódik, hogy 2025-ben mennyi lehet a minimálbér összege Magyarországon. 

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a VKF ülését követően a Világgazdaságnak elmondta, a nemzetgazdasági minisztérium képviselője bemutatott egy vitaanyagot, amelyben a szaktárca három év alatt vezetné ki a szakmunkás-minimálbért, ezt azonban elmondása szerint nem támogatja Mészáros Melinda, a Liga vezetője és ő maga sem. Azt rögtön hozzátette, hogy ez nem oldalálláspont és testületi jóváhagyás sincs mögötte, de szerinte az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha egy lépcsőben, már 2025. január elsejével a 266 ezer forintos minimálbér a garantált bérminimum 326 ezer forintos szintjére ugrana, az utóbbi pedig megszűnne. 

Ez 22 százalékos emelést jelentene a minimálbér esetében, aminek nettója a jelenlegi 177 400 forint helyett 216 790 forint lehetne.

Ugyanakkor a javaslattal az a probléma, hogy a többség, mintegy 750 ezer fő rosszul járna, hiszen ha az ő esetükben nem történne emelés, akkor reálértéken veszítenének. Ezt a Munkástanácsok vezetője úgy védené ki, hogy a munkáltatóknak lehetőségük lenne felfelé vagy lefelé is eltérni kollektív szerződések keretében, ami a mainál egy sokkal rugalmasabb rendszert vetítene előre.

Ehhez persze a munkaadóknak is lesz egy-két szavuk, akik, úgy tűnik, hogy megtartanák a garantált bérminimumot. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy olyan hungarikumról van szó, amelyet hiba lenne kivezetni. Jelenleg tehát nagyobb realitása inkább annak van, hogy fokozatosan vezetik ki a 2007 óta érvényen lévő szakmunkás-minimálbért egy, a mostaninál lassabb bérfejlesztési tempó mellett. Idén ugyanis a minimálbér 15, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.