Ha ön igényelt már online hitelt, akkor ez az MNB-lépés érdekelni fogja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki a magyar bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalások megelőzésére – közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

Forrás: MTI2024. 07. 18. 10:30
Forrás: Pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felügyelet tapasztalata, hogy egyes adathalászok miután megszerezték az ügyfelek internet- vagy mobilbanki azonosítóit, nemcsak a bankszámlán lévő pénzt vették el, hanem még online személyi hitelt is igényeltek a megkárosított nevében – írják a közleményben.

Az MNB elvárása a piaci szereplők által eddig megtett intézkedéseken túl, hogy az ügyfelek a továbbiakban – saját döntésük, igényük alapján – letilthassák a hiteligénylés online módon való benyújtásának, ügyintézésének lehetőségét az internet- vagy mobilbanki eszközökről. Ezt a korlátozást pedig saját biztonságuk érdekében csak ők maguk személyesen, vagy auditált hírközlő eszköz útján oldhatnák fel és aktiválhatnák újra – tájékoztatott az MNB.

A pénzügyi felügyelet elvárja azt is, hogy az érintett pénzügyi intézmények építsenek be védelmi mechanizmusokat, kontrollokat az online hiteligénylési folyamataikba a visszaélések valós idejű (haladéktalan) észleléséhez, megelőzéséhez, megakadályozásához, kezeléséhez.

Fontos, hogy a piaci szereplők kövessék nyomon az aktuális, valamint az online hitelezéshez kötődő kibercsalási trendeket, rendszeresen elemezzék saját ügyfeleiket érintő visszaéléseket, és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat építsék be a megelőzési folyamatokba – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.