Továbbra is élmezőnyben a magyar gazdasági növekedés

Eurostat adatai szerint az élmezőnybe tartozik Magyarország.

2024. 08. 14. 17:03
_VEZ4976
Az építőipar teljesítménye várhatóan tud növekedni és pozitívan járul hozzá az idei év gazdasági teljesítményéhez Fotó: Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei második negyedévében 1,3 százalékkal múlta felül a magyar gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbi szintet. Ezzel a magyar GDP-növekedés az Eurostat adatai szerint az élmezőnybe tartozik, és a nyolcadik legjobb helyet érte el az Európai Unión belül – írta az NGM közleményben. Az információnak az ad aktualitást, hogy most jelentek meg az uniós tagállamok gazdasági adatai.

_VEZ4976
Fotó: Vémi Zoltán

A hazai gazdaság bővülése megelőzi többek közt a belga, a francia, az olasz, a holland, a román, a lett vagy éppen a német gazdaság teljesítményét.

A második negyedévben ezáltal tovább folytatódott hazánk felzárkózása az EU átlagához, hiszen a magyar növekedés több mint kétszeresét éri el az eurozóna (0,6 százalék) bővülési ütemének, és lényegesen kedvezőbb, mint a 0,8 százalékot elérő uniós átlag.

Mindezt a magyar gazdaság úgy érte el, hogy a kedvezőtlen külső körülmények, az elhibázott brüsszeli szankciós politika, valamint a háború elhúzódása visszafogja hazánk iparát és a fogyasztói bizalom erősödését. A háború, a hadiipar és a segélyek finanszírozásán keresztül ugyanis rengeteg pénzt von el a gazdaságtól és a fejlesztésektől, valamint bizonytalanságot kelt a piacokon, ezáltal fékezi a befektetéseket.
A kormány várakozásai szerint idén ősszel már egy békeköltségvetést terjeszthet az Országgyűlés elé, mely a kkv-k támogatását, valamint a családok segítését célzó akcióterveken keresztül a gazdasági növekedést is fellendítheti. A célzott kormányzati intézkedések és a háború minél gyorsabb lezárása hozzájárul a jövő évi négyszázalékos GDP-növekedés eléréséhez, melyben a kormány továbbra is bízik – írta az NGM.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vámi Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.