Helyre tette a Népszava cikkét a Pénzügyminisztérium

A nyugdíjtörvény szerint nyugdíjprémiumot akkor lehet fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot és az államháztartás egyenlegcélja teljesül. Nyugdíjprémiumot kizárólag a nemzeti kormány fizetett az időseknek, 2017 óta öt alkalommal. A baloldal ezt sosem tette meg – ismertette a Pénzügyminisztérium. Jövő februárban ismét jön a 13. havi nyugdíj, immár az ötödik alkalommal.

2024. 09. 11. 11:42
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Facebook / Varga Mihály
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szintet lépett a Népszava ma reggel: olyan exállamtitkárral karöltve kezdtek hangulatkeltésbe a nyugdíjakról, aki éppen akkor volt hivatalban a baloldali kormány pénzügyminisztériumi államtitkáraként, amikor elvették a 13. havi nyugdíjat. Ezzel tevékenyen részt vett a nyugdíjasok megrövidítésében” – írta bejegyzésében a Pénzügyminisztérium. A tárca arra a cikkre reagált, amely ezzel a címmel jelent meg: „Nem lesz évközi nyugdíjemelés, a gazdaság gyengélkedése miatt pedig nyugdíjprémium sem”.

A tárca válaszul a következő tényekre hívta fel a figyelmet: a nyugdíjtörvény kimondja, hogy akkor szükséges nyugdíjkiegészítés, ha az első nyolc hónap adatai alapján az éves infláció várható mértéke meghaladhatja a januári nyugdíjemelés mértékét. Idén januárban a kormány hat százalékkal emelte a nyugdíjakat, az éves infláció pedig várhatóan 3,7 százalék körül alakul. Ez azt jelenti, hogy az idei évben a nyugdíjak reálértéke nem csökken, hanem tovább emelkedik.

A nyugdíjtörvény szerint nyugdíjprémiumot pedig akkor lehet fizetni, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot és az államháztartás egyenlegcélja teljesül. „Nyugdíjprémiumot kizárólag a nemzeti kormány fizetett az időseknek, 2017 óta öt alkalommal. A baloldal ezt sosem tette meg” – emelte ki a Pénzügyminisztérium.

A tárca közleménye emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 óta megduplázta a nyugdíjakat, a reálértéküket pedig több mint húsz százalékkal javította. „Ezen felül visszavezettük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, amire jövő februárban is számíthatnak az idősek. A nemzeti kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, háborús időkben is tartja az ígéretét: tavaly 18,5 százalékkal, idén hat százalékkal, jövőre pedig várhatóan további 3,2 százalék körüli mértékben emeli a nyugdíjakat” – írták.

Varga Mihály pénzügyminiszter éppen a minap jelentette be, hogy a költségvetési munkacsoport egyeztetett a jövő évi nyugdíjakról, januárban nyugdíjemelés lesz, februárban pedig ismét jön a 13. havi nyugdíj. Ezzel már ötödik alkalommal fizet az állam 13. havi nyugdíjat. A miniszter kiemelte, hogy a kormány háborús időkben is betartja a nyugdíjasoknak tett ígéretét, megvédi a nyugdíjak értékét. Ezzel párhuzamosan a költségvetési hiány idén 4,5 százalékra, jövőre 3,7 százalékra, 2026-ban 2,9 százalékra csökken, miközben az államadósság-ráta évről évre javul.

A minisztérium az elmúlt időszakban több alkalommal azt is megerősítette, hogy kedvezőtlen külső hatások ellenére a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a magyar költségvetés az erős nyomás alatt is garantálja a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.