Közös uniós feladat a versenyképesség megerősítése

Varga Mihály: Blokkosodás helyett gazdasági semlegességre és együttműködésre épülő politikára van szükség.

2024. 09. 11. 12:14
Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése a világ gazdaságaihoz képest lemaradóban lévő európai versenyképesség megerősítése, ebben számítunk a többi tagállam együttműködésére is – jelentette ki Varga Mihály az Eurofi üzleti fórumán szerdán Budapesten. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország a blokkosodás helyett a gazdasági semlegességet és a gazdaságok közötti együttműködésre épülő politikát támogatja.

A tárcavezető felhívta a figyelmet: ma az Egyesült Államok gazdasága ötször, Kína pedig tízszer nagyobb ütemben bővül, mint az Európai Unió gazdasága.

A versenyképességi adatok világosan jelzik, hogy Európa gazdasága hanyatlik, és nem használjuk ki a rendelkezésre álló lehetőségeket – tette hozzá.  

Varga Mihály ismertette: Magyarországon munkaalapú gazdaság épült ki az elmúlt 15 év során, amely a válságok alatt is kiállta a próbát. A hazai adókörnyezet és a tőkevonzerő, valamint a családtámogatási rendszer is a legjobbak között van Európában. Emellett az uniós átlag feletti magyar gazdasági növekedés szintén megalapozza a pozitív jövőképünket. 

A miniszter rámutatott: 

a helyreállítási eszköz támogatásai, az adminisztrációs terhek, az atomerőművek leállítása, a migráció támogatása és a kivetett szankciók rávilágítottak, hogy az uniós döntéshozatalban ma keverednek a gazdasági-szakmai, illetve az ideológiai célok. 

Kiemelte: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy Európa gazdasági ereje nem áldozható fel az ideológiai célok érdekében, hanem a valódi gazdasági érdekeket nézve kell a célokat és intézkedéseket meghatározni. A miniszter a magyar elnökség ajánlatát Európa versenyképességének megerősítése terén ismertetve elmondta: Magyarország számára kiemelt prioritás az új európai versenyképességi megállapodás elfogadása, amely olyan eszközökre épít, mint a belső piac elmélyítése, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása, a zöld- és digitális átmenet elősegítése az európai gazdasági szereplőkkel és az európai polgárokkal partnerségben. 

Varga Mihály arra is kitért, hogy a demográfiai problémák a szociális ellátórendszert, valamint a munkaerőpiaci egyensúlyt is veszélyeztetik. Mint mondta: a magyar álláspont szerint Európa jövőjét az európai fiatalok jelentik, ezért kiemelten fontosnak tartjuk az unió demográfiai eszköztárának bővítését, ami a családok kiemelt támogatására fókuszál.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.