Támogatná a kormány a balatoni hétvégi nyitvatartást

Támogatni készül a kormány a hét végén is nyitva tartó balatoni vendéglátósokat, mert a szezont első lépésben az őszi, téli hétvégékkel lehet meghosszabbítani – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a magyar turizmus rekorderedményeiről tartott sajtótájékoztatón.

2024. 09. 17. 16:43
Balatonföldvár, 2017. május 19.
A déli part egyik legszebb sétahelye, az 1200 méter hosszú Kvassay sétány részlete. A sétány védelem alatt álló platánfáit a XIX. század végén ültették.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Feltett szándék, hogy négyévszakos legyen a Balaton, ennek első lépéseként a nyitvatartás meghosszabbítását támogatná a kormány Fotó: MTVA/Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilőtt a magyar turizmus – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen az ágazat rekordjait, a minden várakozást felülmúló főszezon számait ismertette. A Világgazdaság beszámolója alapján ismertette, a nyári szezonban keletkezik az éves vendégéjszaka-forgalom 41 százaléka, az idei pedig egy új csúcsokat beállító főszezon volt. 

_VEZ2421
Érdemes új hoteleket nyitni Magyarországon és még Budapesten is, de már nem az ötcsillagos szállodákat keresik a turisták, hanem sokkal inkább a három-négy csillagosokat
Fotó: Vémi Zoltán

Nagy Márton kiemelte, hogy

  • 2024 júniusáig a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák átlagos európai növekedését Magyarország utcahosszal, 150 százalékkal előzte az Eurostat adatai szerint.
  • A  három nyári hónap alatt Magyarország szálláshelyei közel 370 milliárd forint bevételre tettek szert, 11 százalékkal, infláció feletti mértékben túlszárnyalva a tavaly nyári eredményt.
  • A külföldivendég-szám Magyarországon 19 százalékkal, Ausztriában 5 százalékkal, Horvátországban 4 százalékkal volt magasabb az év első hat hónapjában.

– Érdemes új hoteleket nyitni Magyarországon és még Budapesten is – mondta Nagy Márton, hozzátéve, hogy 

már nem az ötcsillagos, hanem a három-négy csillagos kategóriában van igazán tere a kapacitás fejlesztésének,

a budapesti hotelek átlagos kihasználtsága 76 százalék, ami kiemelkedő. 

Nyáron, azaz június–augusztusban országszerte minden korábbinál több, közel hétmillió turista érkezett a magyarországi szálláshelyekre, kilenc százalékkal megfejelve a tavalyi, kiemelkedő eredményt.

A szezonalitás kapcsán kerül képbe a Balaton, 3,4 százalékkal nőtt idén a belföldi és 5,2 százalékkal a külföldi vendégéjszakák száma. Jól debütáltak és népszerűek az új hajók, a kormány gondolkodik az összes balatoni komp lecserélésén, amivel teljessé válhat a balatoni hajóflotta megújulása.

A balatoni szezon meghosszabbítását a kormány is támogatja, de

első lépésben a hétvégéken is nyitva tartó vendéglátóhelyekkel lehet eredményt elérni a miniszter szerint.

A vidéki vendéglátóhelyek már kaptak egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, ha pályáztak korszerűsítésre, a főszezonon kívüli nyitvatartás kockázatos, de ilyenkor jön képbe az állam:

tervben van, hogy adnak pénzt a hét végén nyitva tartó helyeknek, meg kell próbálni közösen kinyújtani a szezont, a kormány készül támogatni az erre vállalkozókat.

A SZÉP-kártyákon még százmilliárd forint parkol, bár a költés 3,2 százalékkal nőtt, a feltöltések is emelkedtek, és mivel sokan utaztak külföldre, egyelőre bőven maradt itthon elkölthető pénz. A hazai éttermeknél értékben 15 százalék, a forgalom volumenében pedig 5 százalék növekedés volt idén az adatok szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.