Magyar válasz az európai hanyatlás megállítására

Az elmúlt tíz évben Magyarországon megduplázódott a vállalatoknál lévő kutató-fejlesztők száma.

Forrás: MTI2024. 10. 02. 14:42
Budapest, 2024. szeptember 23. Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter bemutatkozó előadást tart Új feladatok, új megoldások címmel a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti székházában 2024. szeptember 23-án. MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még inkább meg kell erősítenünk a család és a gyermekvállalás értékét – hangsúlyozta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Demokrata című hetilapnak adott interjújában.

A nemzeti kormány elkötelezett amellett, hogy megvédje Magyarországot, támogassa a gyermekes családokat, a demográfiai problémák megoldásának pedig nem a migránsok betelepítését tartják

– hangsúlyozta Hankó Balázs. Hozzátette: ennek érdekében tovább bővítik a családtámogatásokat.

Dolgoznak a munkáshitel elindításán is, ami több millió forint kamatmentes kölcsönt nyújt annak érdekében, hogy itthon dolgozzanak a fiatalok – emlékeztetett a miniszter.

Európában identitásválság és versenyképességi válság uralkodik. Identitásválság azért van, mert alapvető, a normalitást érintő dolgokat kérdőjeleznek meg. A versenyképesség pedig azért is van válságban mert az elmúlt évtizedben nyolc százalékkal esett vissza az európai tudományos teljesítmény, az ötven legfejlettebb techcégből négy működik Európában – jelezte a miniszter. Majd kiemelte:

Az Európai Unió soros elnökeként Magyarország stratégiai partnerséget és versenyképességi fordulatot kínál Európának. 

Az elmúlt tíz évben megdupláztuk a vállalatoknál lévő kutató-fejlesztők számát, a világ 35. innovációs teljesítményét hozzuk, Európában a 21. helyen vagyunk, gyártási csúcstechnológiában az ötödik helyen állunk. Az elmúlt tíz évben megdupláztuk a kutatás-fejlesztési innovációs forrásokat is, tavaly 1042 milliárd forintot költöttünk erre – ismertette Hankó Balázs. Kiemelte: 

európai innovátorok lettünk, a magyar innováció halad előre.

Elindítottak egy másik programot is azzal a céllal, hogy térjenek haza a kiváló magyar kutatók, akár hozzanak kiváló külföldi kutatókat, jöjjenek létre kiválósági központok Magyarországon – közölte. Majd jelezte: az első szerződéseket mostanában kötik meg.

Borítókép: Hankó Balázs (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.