Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint, többek között a borravaló elektronikus fizetés esetén is adómentes lehet.
A szervezet közleményéből kiderült, hogy a felszolgálási díj maximális mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium.
A felszolgálási díj tervezete alapján a vendéglátóüzletek lakossági fogyasztás esetén maximum 15, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék díjat határozhatnak meg, annak alkalmazása önkéntes, arról a vendéglátóüzletek üzemeltetői dönthetnek. A borravalónál a javaslat rögzíti annak adó- és járulékmentességét, és módosítja a kifizetés feltételeit is annak érdekében, hogy azt a munkavállalók levonásmentesen kaphassák meg.
Az MTÜ üdvözli a szakmai szervezetek által is támogatott tervezeteket, azoknak köszönhetően ugyanis nemcsak a vendéglátásban dolgozók juthatnak több bevételhez, hanem nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is. Közleményük szerint a gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus. Az ágazat nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12 százalék, a központi költségvetés bevételeinek pedig több mint 10 százalékát a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi. Az iparág társadalmi jelentőségét jól mutatja, hogy abban közel százezer kis- és középvállalkozás működik, így a turizmus mintegy 400 ezer család megélhetését nyújtja hazánkban.
A vállalati rendezvények esetére meghatározott magasabb mértékű felszolgálási díj kiemelten erősítheti a hazai vendéglátás, tágabb tekintetben a teljes turisztikai ágazat versenyképességét. A nemzetközi üzleti rendezvények, nagyszámú küldöttet fogadó
- konferenciák,
- kongresszusok
ugyanis jelentős mértékben járulhatnak hozzá a beutazóforgalom erősödéséhez. Az új maximalizált mérték pedig lehetővé teszi, hogy a hazai szolgáltatók versenyképes bért biztosíthassanak azon magas minőségű szakmai munkát végző dolgozóik számára, akiket ezeken a nemzetközi igényeket kielégítő rendezvényeken foglalkoztatnak. Így nemcsak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is – idézi a közlemény Könnyid Lászlót, a MTÜ vezérigazgatóját.
A lakossági fogyasztásra vonatkozó 15 százalékos maximummérték pedig a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátóegységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá. Fontos, hogy a korábbi előírásoknak megfelelően felszolgálási díjat továbbra sem lesz kötelező alkalmazniuk a vendéglátóknak. De amennyiben ezt megteszik, az része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltatók bevétele, amelyet viszont továbbra is kizárólag dolgozói bérek kifizetésére fordíthatnak – tette hozzá. (A felszolgálási díj nem azonos a borravalóval, amelyet minden esetben önkéntesen fizet a vendég.)
Jelenleg ez csak akkor adó- és járulékmentes a munkavállaló számára, ha azt a számlától külön, készpénzben, közvetlenül a felszolgálónak adja a vendég, vagy egy olyan borravaló-tárolóba helyezi, amelynek tartalmát a felszolgálók osztják szét egymás között.
A tervezet nemcsak kimondja a borravaló adómentességét, de rögzíti, hogy ez független a kifizetés módjától is.
Azaz, a munkavállaló akkor is levonásmentesen kell hogy megkapja azt, ha a vendég elektronikusan vagy azonnali átutalással fizet. Az ehhez szükséges technikai feltételeket pedig a vendéglátóüzletek pénzintézeteinek kell biztosítaniuk – áll a közleményben.
Jó motiváció a borravaló
A borravaló kiemelt motivációs bevételt jelent a vendéglátásban dolgozók számára. Az előterjesztésnek köszönhetően immár az egyre inkább bankkártyával fizető vendégek is kényelmesen adhatnak borravalót, tudva, hogy az a felszolgálóhoz kerül. Mindez ráadásul a munkáltatóknak is költségoptimalizáló megoldást jelent – mutatott rá Könnyid László a közlemény szerint.