Borravaló és felszolgálási díj: könnyebb lesz jutalmazni a vendéglátásban

A felszolgálási díj maximális mértékét meghatározó javaslatot nyújtott be a napokban a szaktárca. A borravaló elektronikus fizetés esetén is adómentes lesz.

2024. 11. 19. 10:57
Client,Giving,Tips,To,Waitress,In,Outdoor,Cafe,,Closeup,vendéglátás,borravaló, felszolgáló,pincér
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint, többek között a borravaló elektronikus fizetés esetén is adómentes lehet.

borravaló
Jöhet az adómentes borravaló / Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A szervezet közleményéből kiderült, hogy a felszolgálási díj maximális mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A felszolgálási díj tervezete alapján a vendéglátóüzletek lakossági fogyasztás esetén maximum 15, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék díjat határozhatnak meg, annak alkalmazása önkéntes, arról a vendéglátóüzletek üzemeltetői dönthetnek. A borravalónál a javaslat rögzíti annak adó- és járulékmentességét, és módosítja a kifizetés feltételeit is annak érdekében, hogy azt a munkavállalók levonásmentesen kaphassák meg.

Az MTÜ üdvözli a szakmai szervezetek által is támogatott tervezeteket, azoknak köszönhetően ugyanis nemcsak a vendéglátásban dolgozók juthatnak több bevételhez, hanem nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is. Közleményük szerint a gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus. Az ágazat nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12 százalék, a központi költségvetés bevételeinek pedig több mint 10 százalékát a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi. Az iparág társadalmi jelentőségét jól mutatja, hogy abban közel százezer kis- és középvállalkozás működik, így a turizmus mintegy 400 ezer család megélhetését nyújtja hazánkban.

A vállalati rendezvények esetére meghatározott magasabb mértékű felszolgálási díj kiemelten erősítheti a hazai vendéglátás, tágabb tekintetben a teljes turisztikai ágazat versenyképességét. A nemzetközi üzleti rendezvények, nagyszámú küldöttet fogadó

  • konferenciák,
  • kongresszusok

ugyanis jelentős mértékben járulhatnak hozzá a beutazóforgalom erősödéséhez. Az új maximalizált mérték pedig lehetővé teszi, hogy a hazai szolgáltatók versenyképes bért biztosíthassanak azon magas minőségű szakmai munkát végző dolgozóik számára, akiket ezeken a nemzetközi igényeket kielégítő rendezvényeken foglalkoztatnak. Így nemcsak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is – idézi a közlemény Könnyid Lászlót, a MTÜ vezérigazgatóját.

A lakossági fogyasztásra vonatkozó 15 százalékos maximummérték pedig a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátóegységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá. Fontos, hogy a korábbi előírásoknak megfelelően felszolgálási díjat továbbra sem lesz kötelező alkalmazniuk a vendéglátóknak. De amennyiben ezt megteszik, az része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltatók bevétele, amelyet viszont továbbra is kizárólag dolgozói bérek kifizetésére fordíthatnak – tette hozzá. (A felszolgálási díj nem azonos a borravalóval, amelyet minden esetben önkéntesen fizet a vendég.)

Jelenleg ez csak akkor adó- és járulékmentes a munkavállaló számára, ha azt a számlától külön, készpénzben, közvetlenül a felszolgálónak adja a vendég, vagy egy olyan borravaló-tárolóba helyezi, amelynek tartalmát a felszolgálók osztják szét egymás között.

A tervezet nemcsak kimondja a borravaló adómentességét, de rögzíti, hogy ez független a kifizetés módjától is.

Azaz, a munkavállaló akkor is levonásmentesen kell hogy megkapja azt, ha a vendég elektronikusan vagy azonnali átutalással fizet. Az ehhez szükséges technikai feltételeket pedig a vendéglátóüzletek pénzintézeteinek kell biztosítaniuk – áll a közleményben.

Jó motiváció a borravaló

A borravaló kiemelt motivációs bevételt jelent a vendéglátásban dolgozók számára. Az előterjesztésnek köszönhetően immár az egyre inkább bankkártyával fizető vendégek is kényelmesen adhatnak borravalót, tudva, hogy az a felszolgálóhoz kerül. Mindez ráadásul a munkáltatóknak is költségoptimalizáló megoldást jelent – mutatott rá Könnyid László a közlemény szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.