A boltok további korlátozását kérik a dolgozók

Tűrőképességük határára értek az áruházi dolgozók, mivel nem csitul a boltokban a vásárlási láz, ami naponta eléri az év végi ünnepek előtti forgalom másfélszeresét.

2020. 03. 17. 16:30
null
20200312 Budapest Illusztráció bevásárlás Magyar Nemzet fotó:Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűrőképességük határára értek az áruházi dolgozók, mivel nem csitul a boltokban a vásárlási láz, ami naponta eléri az év végi ünnepek előtti forgalom másfélszeresét a veszélyhelyzet kihirdetése óta. – A kormányzati figyelmeztetések ellenére ezekben a napokban is záróráig több ezer vásárló fordul meg a nagy egységekben, ami azért kritikus, mert – tudván, hogy a vírusfertőzés szempontjából potenciális gócponttá válhatnak a boltok – a kiszolgálásért felelős munkavállalók a felfokozott állapotokat lassan már nem tudják kezelni. Tartósan erős a nyomás a kereskedelmen – közölte a Magyar Nemzettel a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke.

Bubenkó Csaba kifejtette: látszik, hogy szükség van a teljes nyitvatartási időre a napi fogyasztási cikket kínáló üzletekben, viszont a kiszolgálásban nap mint nap helytálló, a vírusfertőzésnek egyre inkább kitett munkavállalóknak is kell a védelem.

– Ezért a kereskedelemben alkalmazottak mentális és fizikális kímélése érdekében, illetve, hogy fennmaradjon az ellátási lánc biztonsága, azt javasoljuk a döntéshozók felé, hogy a mostani, rendkívüli állapotok idejére átmenetileg szabályozzák az élelmiszert is kínáló üzletek látogatásának körülményeit, hogy fenntarthatók legyenek a rendezett és közegészségügyi szempontból biztonságos napi bevásárlások – mondta Bubenkó Csaba, aki szerint a szabályozás a rohamszerű vásárlásokkal felmerülő plusz munkaerőigényre is válasz lehetne, de legfőképpen, az áruházban megfordulók egészségét óvhatná. Az elnök szerint a kereskedők is tanácstalanok ebben a helyzetben, amely mindenki számára ismeretlen.

– Továbbra is fontos a minőségi kiszolgálás, az alapvető termékek elérésének biztosítása, ezért van szükségük az áruházi dolgozóknak segítségre. A tömeg immár működési problémákat is okozhat, és a járvány terjedése szempontból sem mindegy, hogy a vásárlók a tumultusban nem tudják tartani egymástól az ajánlott távolságot. Előfordulhat, hogy korlátozni kell a vásárlók számát egy adott üzlet adott időszakában, vagy arra is szükség lehet, hogy az egy alkalommal megvásárolható termékek számát maximálják a veszélyhelyzet alatt, mert még mindig előfordulnak túlzott fölvásárlások, emiatt esetenként nem mindenki számára érhetők el egyes termékek a boltban – mondta a szakszervezeti vezető, aki jelezte, javaslataikat eljuttatták az illetékeseknek és készek tárgyalóasztalhoz ülni a kereskedőkkel, hogy közös megoldás szülessen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.