A gyerekek is csak szabályosan pecázhatnak

Díjmentesen, de csak horgásznaplóval indulhat a partra a fiatal, akiért a felnőtt kísérő felel.

Magyar Nemzet
2020. 08. 02. 18:00
null
A Kaposvári Sporthorgász-egyesület folytatja a problémát okozó halállomány gyérítését Fotó: Havran Zoltán

Díjmentesen, de csak horgásznaplóval indulhat a partra a fiatal, akiért a felnőtt kísérő felel.

A horgászat ma már nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek körében is népszerű szabadidős tevékenység, ami a nyári szünetben is gyakori időtöltés a kisebbeknek és az őket kísérő felnőtteknek. Érdemes tudni, hogy a hazai halállomány és a vízterületek megóvása érdekében a gyermekhorgászokra is éppen olyan szigorú szabályok vonatkoznak, mint nagykorú társaikra. A legfontosabbakat a Nébih gyűjtötte össze.

Gyermekhorgásznak minősül hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy. Az ifjú horgászoknak nincs egyesületi tagságuk, ezért állami horgászjeggyel vagy turista állami horgászjeggyel, kizárólag nagykorú személy felügyelete mellett hódolhatnak a szenvedélyüknek, természetesen a hatályos törvények betartásával.

Egy tizenéves sporthorgász lány próbál szerencsét a Balaton-partról. Kisebbek is belefoghatnak
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A gyermekkel együtt horgászó felnőtt ugyan segítheti a gyermeket a tóparton, viszont horgászati tevékenységet nem végezhet helyette. Tehát nem dobhatja be a felcsalizott horgászszereléket, illetve a megakasztott halat sem húzhatja ki a gyermek helyett, viszont például közreműködhet abban, hogy a halat kíméletesen megszabadítsák a horogtól.

Szintén törvény rögzíti, hogy a horgászathoz kiváltandó állami horgászjegy a gyerekeknek díjtalan, csak fogási naplót kell kiváltaniuk 300 forintért. A jegyet, a naplót a gyermeknek magánál kell tartania a helyszínen, ezekkel egy darab, egy horoggal felszerelt botot használhat.

Parton a zsákmány, de ügyelni kell a feltételekre, ebben is segítheti a felnőtt a gyereket
Fotó: Éberling András

Az ifjú horgásznak tisztában kell lennie azzal is, hogy mikor van az őshonos halfajok fajlagos tilalmi időszaka, amiről külön rendelet szól, és azzal is, hogy mik a jellemző méret- és mennyiségi korlátozások a várható fogásnál. A 15 éven aluliak a darabszám-korlátozás alá tartozó halfajokból naponta összesen egy, a korlátozás alá nem eső őshonos halfajokból naponta öt kilogrammot, ezen belül a menyhalból, sügérből és domolykóból két kilogrammot foghatnak ki.

A családi albumba is bekerülhet a tekintélyes fogás
Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

Ha esetleg tiltott hal akad horogra, attól óvatosan és gyorsan megszabadítva vagy a zsinórt a szájnyílás előtt elvágva haladéktalanul vissza kell helyezni az állatot az élőhelyére, akkor is, ha sérült, beteg vagy elpusztult – figyelmeztet a hatóság. Ahogy arra is, hogy a halak és élőhelyük védelme érdekében tilos a szemetelés, vízi és vízparti növényzet csonkítása, kiirtása, a partvédelmet szolgáló építmények megbontása, károsítása a horgászhelyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.