A hagyományos kulcs nélkül nyílt a Balaton

De Tihany megadta a módját a vendégek, jelesül a gyerekek és kisgyerekes családok fogadásának.

2020. 06. 01. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén megszakadt a balatoni szezon nyitásának több évtizedes hagyománya, ezúttal nem adták át a Balaton kulcsát pünkösd szombatján. A látványos ceremónián korábban politikusok, miniszterek, közéleti személyiségek vitték a szimbolikus kulcsot, mások mellett Varga Mihály pénzügyminiszter vagy Budapest első embereként Tarlós István. A megtisztelő feladat után a nyári főváros polgármestere vette át a tó nagyméretű, aranyozott kulcsát. Idén azonban az önkormányzat széfjében maradt a patinás nyitóeszköz, sőt Siófokon az idén nem rendeztek semmilyen olyan eseményt, amely csak halványan emlékeztetett volna a szép hagyományra.

Tihany ezzel szemben megadta a módját a vendégek, jelesül a gyerekek és kisgyerekes családok fogadásának. Csendben, egyik napról a másikra – Tósoki Imre polgármester tudta nélkül – „odakerült” a bencés apátsági templom felé vezető sétány bástyájára a gyerekek egyik legnagyobb kedvence, a mesebeli Gombóc Artúr miniszobra. A Balaton szeleten ücsörgő Csukás István-mesehős annak a kárpátaljai Kolodko Mihály szobrászművésznek a miniatúrája, akit többek közt az ugyancsak mesebeli Kockásfülű nyúlról, a kétbalkezes Mekk Elekről vagy a Simpson család Lisa Simpsonjáról ismernek a budapestiek.

Tihany polgármestere érdeklődésünkre elmondta: nem tud róla, hogy a szobrásznak kötődése lenne a félszigeti községhez. Tósoki Imre szerint Kolodko Mihály is azok közé a jeles művészek közé tartozik, akiket egyszerűen megihletett Tihany, a Balaton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.