A turizmustámogatások folytatására készül a kormány

Több fontos bejelentés hangzott el a turizmussal kapcsolatban a csütörtöki Kormányinfón. Az ágazati bértámogatások kifizetéseinek felgyorsítása és az öthavi bérletidíj-fizetési moratórium elrendelése után újabb piacvédő intézkedésekről tárgyal a kormány a turizmus támogatása és sikeres újraindulása érdekében. 

2021. 02. 11. 19:53
null
Vendéglátás és Turizmus. 20200924 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette a védettséget igazoló állami okmányrendszer magyarországi bevezetését Gulyás Gergely, aki a csütörtöki online Kormányinfón a turizmust érintő jelentős döntésekről is tájékoztatott.

Többutas a vakcinaigazolás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a védettséget igazoló okmányt azok kaphatják meg,

akiket beoltottak a koronavírus ellen vagy bizonyítottan átestek a betegségen.

Oltásra várakoznak egy moszkvai plázában létrehozott oltópont előtt. Az egész világon a sűrű tűszúrásokkal érkezhet a „normális élet” Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin

Ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem a második oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ, legalább féléves védettséget valószínűsítenek, de lehet, hogy ez egy év vagy akár ennél hosszabb idő is lehet – fogalmazott a miniszter.

Jelezte: szintén

védettséget igazoló okmányt kaphatnak azok, akik a koronavírusból felgyógyultnak minősülnek.

Ebben az körben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, esetleg az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap.

Ideiglenes oltóközpont az angliai Salisbury székesegyházában. Az oltakozás a normális kerékvágás felé vezet a magyar kormány szerint is Fotó: Getty Images

Az okmányhoz jutás harmadik lehetősége – amely az előző kettővel szemben nem ingyenes, hanem költségtérítés ellenében vehető igénybe –, ha valaki

hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét.

Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított négy hónap – részletezte a konkrétumokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte:

reményeik szerint az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza.

Lenyugvó kedélyek: célba értek a bértámogatások

Gulyás Gergely a gazdasággal kapcsolatban beszámolt arról is, hogy felgyorsították a bértámogatások kifizetését.

Elmondta: az igényelt támogatások végösszege negyvenmilliárd forint, ebből a kormányhivatalok megítéltek közel 36 milliárdot, és szerdáig az állam kifizette az összeg 99 százalékát, 35,5 milliárdot.

A tárcavezető a kormányhivatalok dolgozóinak megfeszített munkáját is megemlítette, megköszönve, hogy lehetővé tették: egy hét alatt minden hátralékot ledolgoztak, ezt segítette az előfinanszírozásról szóló kormánydöntés – emlékeztetett Gulyás Gergely.

Hónapok óta tömeges munkahelymentés zajlik a legsérültebb ágazatokban. A vendéglátásban is folyamatosan szükség van az állami „infúziókra” Fotó: Kurucz Árpád

A nemrég bejelentett gazdasági újraindítási akcióterv kapcsán a miniszterelnökségi vezető szólt arról is, hogy azokról a gazdaságpolitikai intézkedésekről szól, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ne csak az élet induljon újra Magyarországon – ahogy ezt az oltóanyagok bősége lehetővé teszi –, hanem a gazdaság is, és

az ország visszatérjen arra a növekedési pályára, amelyen a 2010 utáni nyolc-kilenc évben a rendszerváltoztatás óta a legjobban teljesített.

A kis- és középvállalkozások tízmillió forintos, kamatmentes hitellehetősége kapcsán azt közölte:

a kölcsön felhasználásában semmilyen megkötés nincs, a cél pedig az, hogy a hitelfelvétel a legolcsóbb legyen.

A türelmes, kitartó tervezgetés ideje jött el

Ismert: a kormány stratégiai szerepet szán a nemzetgazdaság felpörgetésében a turizmus ágazatnak, ezért a kezdettől tudatos válságkezelés eredményesnek látszik, köszönhetően az uniós viszonylatban is kiemelkedő, tavaly 800 millió forintot elérő támogatásoknak, illetve a magyar vállalkozásokat, a nemzeti értékőrzésben közreműködő „béke iparágát” mindvégig támogató járvány- és válságkezelésnek.

A gazdaság regenerációja szempontjából a folytatódó intézkedések, a piacélénkítő, munkahelymentő programok a turizmusban nemzeti érdeket szolgálnak.

Budapesten azóta sem találnak rá a lassan egy éve az országot tépázó járvány gazdasági károkozásainak hatékony ellenszerére Fotó: Bach Máté

A külföld még távolabbi cél

A nemzetközi utaztatásban érdekelt vállalkozások számára lehet főként érdekes, illetve azoknak, akik külföldi utazást terveznének az idén, hogy a miniszter szólt arról is: várhatóan

a határnyitás valósulhat meg legkésőbb a járványhelyzet okán, annak ellenére, hogy minden országnak a turizmus újraindítása az érdeke.

Korábban a fapados tömegjelenetekről szóló negatív hírképek, tavaly óta viszont több szezonban csak a kihalt reptéri csarnokok magánya borzolhatja föl az iparági kedélyeket Fotó: Havran Zoltán

Budapest csomagja gyenge

Arra a kérdésre, hogy a kormány támogatja-e Budapest turisztikai újranyitási csomagját, azt felelte: jó irányú, de kis lépésnek tartja a bejelentett intézkedést.

Gulyás közölte: az állami és önkormányzati tulajdonú, vendéglátóipari célra bérelt

ingatlanok elengedett bérleti díjának lehetőségét adó, legutóbbi intézkedés után további segítségnyújtásra készül a kormány.

További megmentett munkahelyek, és megint a kormányzati támogatás erősítheti az új turizmusra készülő stratégiai ágazatban Fotó: Bach Máté

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.