A vízi mentő nem a strand alkalmazottja

Új egyenruhások bukkannak fel a Balaton parton, az önkormányzatok strandjárőröket vonnak be az általános ellenőrzésbe.

2020. 05. 31. 11:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint berobban a nyár, egy eddig ismeretlen, így rutinnal sem járó, ellenben konfliktusforrást jelentő helyzetek várnak a balatoni strandok, élményfürdők személyzetére, akik most szereznek elsőként gyakorlatot a vakációzók körében, akik egy esetleges járványhelyzetre hozott előírásokat mindenütt be kell tartsák. A vízi élménypontokon például arra is ügyelni kell, hogy a fürdő medencéjében személyenként 4 négyzetméter biztosított, a parti napfürdőzést választó vendégek pedig 16 négyzetméternyi területen ejtőzhetnek.

Mérőszalag nélkül érkeznek

Új egyenruhások bukkannak fel Siófok és Balatonfüred területén, ahol az önkormányzatok úgynevezett egyenruhás strandjárőröket vonnak be az általános ellenőrzésbe. Az északi és a déli part központjaiban a járőrök leginkább a védőtávolságok betartásának ellenőrzését végeznék. Füreden úgy oldották meg a munkaerőkérdést, hogy az ingyenes parkolás miatt felszabadult dolgozókat mozgósítják a strandjárőri szolgálatra. A találgatásokkal szemben a még újszerű pihenési körülményeket nem tetézi majd felesleges konfliktus és nem kell arra sem számítania a fürdőzőknek, hogy egy ellenőr mérőszaggal járja majd a partmenti napozók területét – ígérik az illetékesek. Alapesetben csak akkor kell közbe lépnie a konfliktuskezelő személynek, ha egy fürdőző szóvá teszi a védőtávolság megszegését. Ez esetben a jogkör nélküli strandjárőr hatósági személy intézkedését kérheti.

A medencénél van a vízi mentő

– Vízi mentő nem fogható strandjárőri munkára, neki a mentőcsónakban vagy a medencénél van a helye – szögezte le kérdésünkre Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, ami azt jelenti, hogy a képzett mentők biztosan nem vesznek részt a szabálykövetés ellenőrzésében. Ezzel együtt nem mindenütt mutatnának túlzott szigort az érkezőknek, például Keszthelyen beérik figyelmeztető táblák kihelyezésével, amiatt is, mert még nem tudni, ki lesz jogosult ellenőrizni a parton tartózkodók szabályszerű napozását.

Rendőrközpont nyárra

Megerősítik a nyári üdülési szezonra a frekventált balatoni és a velencei tavi rendőrkapitányságokat, hogy még hatékonyabb legyen a balesetek, bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése. A somogyi, veszprémi, zalai és fejér megyei kapitányságok képviselőiből alakult Balatoni Közbiztonsági Koordináció Bizottság május 27.-i videokonferenciáján az is elhangzott: a nagy forgalmú tóparti településeken ezen a nyáron is gyalogos, lovas, kutyás és kerékpáros rendőrök szavatolják a közbiztonságot.

Flottában a mentők

2008 szeptemberében adták át az „EMESE” (elsősegélynyújtás, mentő és sürgősségi ellátás) első sürgősségi mentőhajóját, egy Rupert 32 OB Cabin típusú hajót. Az „EMESE” program a Balaton komplex vízbiztonsági projektjének egyik programja, amelynek megvalósítása nyílt vízen és vízről történik. A Rupert jelenleg Tihanyban a THE kikötőben állomásozik. Helyzetéből és sebességéből adódóan alapvetően Zánka-Balatonszemes, illetve Káptalanfüred- Siófok tengelyek között riasztható, de indokolt esetben a zóna kiterjeszthető.

Tavaly új mentőhajókkal bővült a balatoni vízimentők flottája. A két speciális hajót a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának képviselői, valamint az Opus Global Nyrt. és leányvállalata, a Hunguest Hotels Zrt. képviselői a nyáron avatták fel. A tőzsdei társaság és a piacvezető belföldi szállodalánc 12 millió forinttal járult hozzá a hajók megvételéhez. (Fotók: Teknős Miklós, Bach Máté, Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.