Bekamerázzák az IC+ vasúti szerelvények fedélzetét

Az utazók biztonságát szolgálja, ha kamerák rögzítik a fedélzeten történteket. A MÁV-Start hetven IC+ kocsihoz vásárolta meg a megfigyelő- és rögzítőrendszert. A következő években akár ötven jármű gyártására is lehetőség nyílik Szolnokon.

2019. 11. 29. 5:45
null
A nyertes ajánlattevő 164 millió forintért szállítja a videóberendezéseket Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes terveknek megfelelően készülnek az új generációs IC-vagonok a MÁV-Start saját gyártásában. Erről tanúskodnak az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent felhívások és eredményközlések. Többek között a most aktuális, 70 darabos sorozathoz rendelt a vasúttársaság járműfedélzeti kamerás megfigyelő- és rögzítőrendszert, azaz videómegfigyelőt. A közbeszerzés keretén belül 35 készlet I. osztályú, illetve 35 készlet többcélú teres kocsikhoz használható kamerarendszert és kapcsolódó szolgáltatásokat kell szállítania a nyertes ajánlattevőnek. Egy-egy készlethez rögzítőközpont és nyolc kamera tartozik. A MÁV-Start a teljes keretmennyiség lehívására kötelezettséget vállalt. A dokumentumból kitűnik, hogy a nyertes ajánlattevő a Kirefta Mérnöki Tanácsadó Kft., amely 164 millió forintért szállítja a berendezéseket.

Miután elkészült a nyáron a MÁV-Start első húsz, saját forrásból gyártott, nemzetközi forgalomra alkalmas, új generációs intercity-kocsija a szolnoki járműjavítóban, augusztusban elkezdődött további hetven darab, belföldi forgalomra tervezett IC+ összeszerelése, amihez a saját forrás mellett kormányzati költségtérítést is kap a vasúttársaság. Az új flotta nemcsak modern, hanem praktikus, kényelmes, ráadásul a kocsik egy része családbarát és akadálymentesített. A prémium szolgáltatásra vagy csendre, nyugalomra vágyók igényeihez alkalmazkodó fülkék is lesznek az első osztályokon. Minden kocsi légkondicionált, zárt rendszerű toalettel szerelt, wifivel és konnektorokkal, USB-csatlakozókkal ellátott, korszerű utastájékoztatóval rendelkezik.

A nyertes ajánlattevő 164 millió forintért szállítja a videóberendezéseket
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az IC+ kocsik számát növelve lehetőség lesz az IC-hálózat kiterjesztésére, így további területek vonhatók be a minőségi vasúti szolgáltatásba – közölte a MÁV. A beruházások és a beszerzések akár évi ötven darab IC+ jármű gyártását is lehetővé teszik. Kiemelt cél, hogy a gyártásban a magyar beszállítók a lehető legnagyobb mértékben vállalhassanak szerepet. A hazai hányad meghaladja az ötven százalékot, így nagy munkahelyteremtő hatással bír: kétszázötven főnek ad munkát a MÁV-Startnál és legalább ugyanennyinek a beszállítóknál. Az új IC+ kocsikkal a Keszthelyre közlekedő Balaton expresszvonatokon, a Záhonyból és Miskolcról a Balatonra, Budapestről Miskolcra, Békéscsabára, Nyíregyházára tartó IC-szerelvényeken találkozhatnak az utasok. A MÁV-Start hosszú távon folytatná a sorozatgyártást, mivel legalább háromszáz új IC+ kocsira van szükségünk a személyszállítási piac 2023-ban várható megnyitásáig.

Indul a Mikulás expressz

A karácsonyi díszekbe öltözött Mikulás expressz idén decemberben is végigpöfög a Nyugati pályaudvart és a Vasúttörténeti Parkot összekötő útvonalon, az egyik legkülönlegesebb Mikulás-programot ígérve a családoknak. Idén az esemény december 6-tól 8-ig, péntektől vasárnapig tart majd. A vonat a Nyugati pályaudvartól indul, úti célja pedig a Vasúttörténeti Park, ahol varázslatos interaktív műsor és a Mikulás manói várják a gyerekeket. A hangulatot a Mikulás látogatása koronázza meg, aki ajándékcsomagokat oszt majd. A műsor rengeteg kézművesprogramot is tartogat, amelyek mellett a meglepetések sem maradhatnak el. Idei újdonság, hogy a rendezvény ideje alatt a népszerű kerti vasút is üzemel majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.